Takaisin uutisarkistoon

Eka kerta

Jännittää. Kädet tärisevät. Entä jos vain sählään? Ei, tästä tulee hyvä!

Eliisa Mattila
Eliisa Mattila

on markkinoinnin suunnittelija, koordinoija ja toteuttaja. Kesällä hänet löytää liikkumasta pyörän päältä sekä beach- tai tenniskentältä. Nuorempana keräsi taskurahaa toimimalla joulupukin erikoistonttuna.

Näitä ajatuksia kävi mielessäni kurvatessani kesäkuun alussa Lehdon pääkonttorille. Kun ensimmäisenä päivänä ja ensimmäisinä minuutteina astuin sisään Lehdolle, tiimini otti minut halauksin vastaan. Mitä?! Missään aikaisemmassa työpaikassa en ole saanut tällaista vastaanottoa. Jännitys katosi saman tien. Timanttista!

Reilun kuukauden talossa olon aikana olen päässyt sisään tehtäviini ja talon tapoihin. On ollut hauska huomata, miten kova kasvu ja kehitys vaikuttavat kaikkiin. Monia asioita tehdään ensimmäistä kertaa – kokeillaan, kehitetään ja viedään eteenpäin. Uusien ihmisten kasvot käytävillä eivät näytä saavan ihmetyksiä aikaan. Olen kuullut, että usein toistuu tilanne, jossa uutta henkilöä luullaan vieraaksi ja tarjotaan apua. Tämä on siis täysi vastakohta edellisiin työpaikkoihin, jossa uuden työntekijän tiesivät kaikki. Perinteinen ”kaikki tuntee apinan, mutta apina ei tunne ketään” -tapaus. Kuitenkin isojoukko uusia, erilaisia ihmisiä tuo valtavan kivan fiiliksen. Tietää, että vain muutama kuukausi sitten moni näistä on ollut samassa asemassa kuin minä juuri äskettäin. Siinä asemassa, kun sekoilet työkavereiden nimissä tai etsit toimistotarvikkeita aivan vääristä huoneista.

Olen kokenut kuukauden aikana myös paljon ekoja kertoja. Ensimmäisen kerran ymmärsin talousohjatun rakentamisen ydinajatuksen. Ensimmäisen kerran pääsen osallistumaan pörssiviestintään. Ensimmäistä kertaa olen ollut todella ylpeä edustamastani yhtiöstä.

Kun kerroin lähipiirilleni aloittavani työt Lehdolla, huomasin, että monen kommentti liittyi sen vauhdikkaaseen kasvuun. Kuitenkin yhtä monelle oli epäselvää mikä on syy tälle kasvulle. Kuulin usein lauseen, että Lehto tekee asiat ”jotenkin erillä tavalla”. Niin, mutta miten? Ydin on toisto! Lehto ei keksi pyörää jokaisella työmaalla uudelleen ja tee asioita aina ensimmäistä kertaa. Työvaiheiden toisto esimerkiksi asuinrakentamisessa tuo nopeutta ja tasaisempaa laatua sekä vähentää virheiden määrää. Toistamisella saadaan karsittua ongelmat ja turhat työvaiheet, joita ensimmäisellä kerralla ilmaantui. Niihin tartutaan heti ja toinen kerta sujuu jo paremmin. Kolmas kerta jo rutiinilla.

Huippu-urheilijaksikin tullaan kymmenien tuhansien toistojen kautta. Niin myös rakentamisen mestariksi. Mutta mitä tahansa aloittaakin, aina tarvitaan se eka kerta.