Takaisin uutisarkistoon

”Hippos2020 on kaikin tavoin uniikki hanke”

Tulin Lehdolle vuonna 2018 suunnittelujohtajaksi Hippos2020-hankeeseen. Lehto oli juuri voittanut Jyväskylän kaupungin innovaatiokilpailun Hippoksen alueen kehittämisestä ja tavoitteemme oli hankekehittää Jyväskylään täysin uudenlainen ja ainutlaatuinen liikunnan, urheilun, hyvinvoinnin ja liikuntatutkimuksen keskittymä.

Kai Ruuhonen, suunnittelujohtaja
Kai Ruuhonen, suunnittelujohtaja

Vastaavan mittakaavan hanketta ei ole koskaan toteutettu Suomessa, maailmalta löytyy referenssejä Kiinasta, Israelista ja Yhdysvalloista. Samassa mittaluokassa on kyllä toteutettu kaupallisia hankkeita, mutta kunnallisen näkökulman lisääminen on tässä hankkeessa uutta. Hatun nosto Jyväskylän kaupungille innovaatiokumppanuuskilpailun järjestämisestä: perinteisin keinoin tällaista uutta kokonaisuutta olisi ollut vaikea tai jopa mahdotonta lähteä toteuttamaan.

Itselleni Hippos2020-hanke oli vastustamaton mahdollisuus. Suunnittelijana kaipasin projektityötä ja pidän suurista ja haastavista kokonaisuuksista. Kun minulle tarjottiin uniikin suurhankkeen suunnittelun johtamistehtävää, oli houkutus yksinkertaisesti liian suuri.

Moni varmasti miettii, miksi Hippos pyörii papereilla niin pitkään ja erilaiset päätökset venyvät. Rakentamisessa hankekehityksen vaihe on aina haastava ja vaatii luovia ratkaisuja, jotta saavutettaisiin järkevä ja kustannustehokas lopputulos. Lehtona emme ole kuitenkaan Hippoksen hankkeessa mukana ainoastaan perinteisen rakennusliikkeen roolissa vaan itse asiassa luomassa toimivaa kokonaisuutta liiketaloudellisesti, käytön ja rakentamisen kannalta kuin myös sijoittamisen näkökulmasta. Saamme olla mukana luomassa koko tuotteen alusta loppuun.

Hippos2020 on hyvin moniulotteinen kokonaisuus, jossa myös hankekehitys näyttäytyy uudessa valossa. Kaupallisten toimijoiden lisäksi yhtälöön liittyy kiinteästi Jyväskylän kaupunki poliittisen päätöksenteon malleineen. Tämä tekee hankkeesta erityisen kiinnostavan, koska hyvä suunnittelu muodostuu aina yhteistyöstä ja dialogista. Usein Hippoksen kohdalla myös unohtuu, että kyse on yksityisestä, liiketaloudellisesta rakennushankkeesta. Tuotteen täytyy olla monella tavalla toimiva, jotta hanke voidaan käynnistää. Sen pitää olla yhtä toimiva jääkiekkojuniorille, sijoittajan kannattavuus-Excelille kuin tilojen vuokraajallekin. Tämä kaikki on haastavaa – ja ottaa oman aikansa.

Itselleni merkittävä virstanpylväs Hippoksella oli myönnetty rakennuslupa. Suunnittelukohteena Hippos on mittojensa ja suunniteltujen ihmismäärien kautta rakennusvalvontaviranomaisten näkökannalta poikkeuksellisen vaativa ja vaati perinteistä rakennuslupaprosessia laajempaa selvitystyötä. Rakennuslupa oli myös oleellinen osa sijoittajaneuvotteluja, jotka käyvät edelleen kiivaina vuokralaisneuvottelujen ohessa. Vielä emme voi luvata, että hanke käynnistyy, mutta siihen ehdottomasti tähtäämme. Suunnitelmien osalta keskus on hyvässä iskussa, sillä kuten kaikessa muussakin, haasteet aikaansaavat myös positiivista karaistumista.

Kai Ruuhonen, suunnittelujohtaja

Katso myös Hippos2020-sivusto