Takaisin uutisarkistoon

Pahuksen putkiremontti – näillä 8 vinkillä onnistut

Viemäri tuoksahtaa. Vesi jää pyörimään altaaseen ja yksi putkikin kuulemma falskaa. Talolla alkaa olla jo ikää. Kohta se tulee – putkiremontti. Mutta miten ihmeessä putkiremontti tapahtuu kivuttomasti ja mitä meidän tulisi siitä tietää? Pikainen googlettelu ei auttanut asiaa yhtään.

Lehto Group Oyj
Lehto Group Oyj

Prosessi on oikeastaan suhteellisen yksinkertainen. Putkiremontti, toiselta nimeltään linjasaneeraus, lähtee aina liikkeelle hankeselvityksestä. Lehdolla tutustumme kohteeseen, tilaajan tahtotilaan ja ajatuksiin. Tämän jälkeen annamme oman esityksemme urakan sisällöstä ja suosittelemme putkiremontin toteutusmallia.

Asunto-osakeyhtiö tekee tämän jälkeen päätöksen siitä, kilpailutetaanko kokonaisuus vai ei. Noin puolet putkiremonttikohteistamme tulevat ilman varsinaista kilpailutusta ja puolet sen kautta. Tarvittaessa autamme tarjouspyyntöasiakirjojen laatimisessa ja kilpailutuksessa. Meiltä voi pelkän putkiremontin lisäksi saada kokonaispaketin Lehto Totalin, johon kuuluu putkiremontin lisäksi täydennysrakentamista – mikä on oiva tapa mm. rahoittaa taloyhtiön linjasaneerausta.

Toimimme neljän ajatuksen periaatteella: yhdellä sopimuksella, kiinteään hintaan, sovitulla laadulla ja sovitulla muuttopäivällä. Toteutamme putkiremontit kokonaisvastuu-urakkana, jolloin vastaamme suunnittelusta ja toteutuksesta. Toimintamallimme sopii erinomaisesti 1950-luvulta alkaen rakennettuihin taloyhtiöihin.

Kun putkiremontista on hetken aikaa keskusteltu, on aika ruveta tuumasta toimeen! Mutta hetkinen. Mitenkäs päätöksenteko, rahoitus ja kumppanin valinta?

Putkiremontti lyhimmillään 10 kuukaudessa

Päätöksenteko asunto-osakeyhtiöissä on usein hidasta, sillä päätöksiä tehdään perinteitä noudattaen yhtiökokouksissa – kaksi kertaa vuodessa. Prosessia voi kuitenkin nopeuttaa ylimääräisellä yhtiökokouksella, ja yleensä kiire nopeuttaakin päätöksentekoa. Lyhyimmillään putkiremontti saadaan toteutettua jopa 10 kuukauden aikana, ensimmäinen tapaaminen mukaan laskettuna.

Kun putkiremontti on ihmisten huulilla, tulisi ainakin seuraavat asiat ottaa huomioon:

  1. Olkaa riittävän ajoissa liikkeellä. Älkää vasta silloin, kun putkiremontti on jo välttämätön ja kiireellinen.
  2. Tarjontaa on nykyään paljon. Urakoitsijoilla on omia toteutusmalleja, jotka voivat poiketa paljonkin toisistaan. Kannattaa siis tutustua eri vaihtoehtoihin, sillä sitä kautta asunto-osakeyhtiö voi saada selkeitä raha- ja aikasäästöjä.
  3. Kumppanin valinnassa kannattaa tutkia yritysten referenssit, taustat ja mahdolliset rahoituskuviot.
  4. Urakkaan mahdollisesti sisällytetyt saunatilojen, parkkipaikkojen ym. remontit, tuovat automaattisesti lisäkustannuksia. Joskus voi käydä niin, että lisäkustannusten kasvattamaa urakan kokonaishintaa ei saada taloyhtiössä läpi, vaan sitä joudutaan jumppaamaan.
  5. Putkiremonteissa käytetään YSE 1998 sopimusehtoja. Sopimusehdoissa on määritelty urakoitsijan ja tilaajan velvoitteet, joten huolta niiden toteutumisesta ei tarvitse kantaa!
  6. Googlettelu ei aina ole hyvästä. Internetissä on tarjolla paljon tietoa, jonka kautta saatetaan helposti luoda vääriä ennakko-oletuksia esimerkiksi hinnasta, tai putkiremontin sisällöstä. Epäselvistä asioista kannattaakin keskustella aina urakoitsijan kanssa.
  7. Luottamus urakoitsijaan on kriittisen tärkeää. Ammattilaiset tietävät, mikä on hyvä tapa edetä.
  8. Jotta annettu hinta on pitävä, tulee urakoitsijalle tarjota rehellisesti kaikki oleellinen tieto rakennuksen korjaushistoriasta ja muutoksista. Mainitsematta jätetyt yllätykset saattavat vaatia sovittua syvempää lompakkoa tai molemminpuolista aikataulujoustoa.

Toimintamme perustuu luottamukseen. Asunto-osakeyhtiöitä voi huolettaa huoneistojen kunto luovutuksen jälkeen. Me Lehdolla kuvaamme kaikki asunnot ennen töiden aloitusta ja suojaamme kaikki työalueet.

Kun työ valmistuu, siivoamme työalueet ja poistamme suojauksen. Tarkistamme dokumentoinnin jälkeen huolellisesti, onko esimerkiksi lattiaan tullut jälkeä. Jos lattiaan on tullut naarmu, korjaamme sen.

Korotus- ja lisärakentaminen ratkaisu putkiremontin rahoitukseen

Lehdolla tarjoamme mahdollisuutta rahoittaa putkiremonttia täydennysrakentamisella, hyödyntämällä käyttämätöntä rakennusoikeutta tai hakemalla sitä kaavamuutoksella. Täydennysrakentamisella taloyhtiöillä on mahdollisuus parantaa yhtiön varallisuutta. Tämä mahdollisuus voidaan selvittää hankeselvityksen yhteydessä, jolloin voimme kertoa, onko se teknisesti mahdollista ja taloudellisesti kannattavaa.

Tyädennysrakentamisella taloyhtiöön saadaan uudenlaisen ilmeen lisäksi useita uusia asuntoja ja vastikkeen maksajia. Lehto pystyy tarjoamaan markkinoiden parhaimman kokonaispaketin!

Tutustu esimerkiksi Helsingin Alakiventien kohteeseen!