Takaisin uutisarkistoon

TATE-taistelija – tuo rakennusalan Rambo

Sylvester Stallone esitti Vietnamin sodan veteraania elokuvassa Rambo – Taistelija. Rambo koki vaikeaksi löytää omaa paikkaansa siviilistä ja ajautuikin kahnauksiin virkavallan kanssa, aloittaen lopulta yhden miehen sissisodan poliisia ja kansalliskaartia vastaan. TATE-suunnittelupäällikön toimenkuva on toisinaan hyvin samankaltaista ja tässä tehtävässä tunteekin itsensä jonkin sortin TATE-taistelijaksi.

Rambo-elokuvassa pikkukaupungin sheriffi ei halunnut kaupunkiinsa kulkureita ja yrittikin häätää Rambon pois. Rambo ei kuitenkaan suostunut väistymään, vaan palasi uhmakkaasti takaisin kaupunkiin.

 

Jaakko Mertaniemi
Jaakko Mertaniemi

Jaakko Mertaniemi on Lehdolla TATE-suunnittelupäällikkönä. Hän vastaa HVT liiketoiminnan taloteknisten järjestelmien suunnittelusta. Kaikki suunnitelmat mihin liittyvät putket, lukuun ottamatta putkipalkkeja, menevät Jaakon käsien kautta.

Jaakko lukee, lainaa ja siteeraa Kalle Päätaloa aina kun mahdollista. Hän stressaa vain tilanteen edellyttäessä, eli omin sanoin yleensä aina. Jaakko ei insinöörinä kerro pitävänsä liikunnasta, vaan kohottavansa mielialaa erilaisin urheilullisin menetelmin.

Samoin tavoin arkkitehdit ja arkkitehtisuunnittelijat eivät välttämättä haluaisi talotekniikkaa sotkemaan pitkälle mietittyjä pohjapiirustuksia ja julkisivuja. TATE-taistelijakaan ei suostu perääntymään, vaan ottaa talotekniikalle oman paikkansa rakennuksesta. Ihan sissisotaa ei sentään ole tarvinnut aloittaa, mutta pienimuotoista asemakamppailua kyllä käydään mm. talotekniikkakonttien koosta, hormien sijoituspaikoista ja putkistojen sekä kanavistojen mahduttamisesta alakattoon.

Rakentamismääräykset ja rakennusten käyttäjien vaatimustasot menevät jatkuvasti siihen suuntaan, että talotekniikka vaatii yhä enemmän ja enemmän sekä tilaa että euroja rakennuksista. Niinpä tätä kuvainnollista TATE-taistelua joutuu toisinaan käymään myös asiakkaan kanssa. Rakennuksen käyttäjä haluaa ymmärrettävästi hukkaneliöitä mahdollisimman vähän ja hyötyneliöitä mahdollisimman paljon.

Talotekniikalle varatut tilat nähdäänkin useasti hukkaneliöinä, vaikka todellisuudessa ne ovat rakennuksen sydän ja keuhkot. Nykypäivän rakennus ei toimisi ilman niitä. Lämmönjakokeskus pumppaa lämmitysvettä ja lämmintä käyttövettä järjestelmiin kuin ihmissydän verta konsanaan. Ilmanvaihtokone poistaa rakennuksesta likaista ilmaa ja kosteutta, sekä tuo raitista ilmaa tilalle. Aivan kuten keuhkot.

TATE-taistelijan vastustajana voivat olla myös esimerkiksi energialaitos tai paloviranomaiset. Näiden kanssa voi joutua vääntämään kättä milloin kaukolämmönvaihtimen tai sprinklerikeskuksen sijoittamisesta, tai milloin jostakin muusta. Tässä TATE-taistelija eroaa Rambosta siten, että koko kylää ei vastalauseena pistetä sileäksi, vaan virkavallan, energialaitosten ja muiden ”vastustajien” kanssa löytyy hyvin usein yhteinen, toimiva sävel.

TATE-taistelijan ja Rambon toinen eroavaisuus on siinä, että Rambo taistelee yksin eikä pidä sodasta. TATE-taistelija saa taistella mahtavien työkavereiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa – lähes aina hymyssä suin.