Takaisin Meille töihin -osioon

Rakennesuunnittelija viihtyy suuressa mutta pienessä organisaatiossa

Lehto Group listautui keväällä 2016 ja yritys on kehittynyt positiivisessa kasvun kierteessä. Toimitusjohtaja Hannu Lehto on puhunut kovan vauhdin hallinnan tärkeydestä ja rakennesuunnittelija Noora Santi sanoo pohtineensa samaa.

”Kuinka pysymme ketterinä ja hyvässä mielessä samanlaisina kuin nyt. Lehto onneksi tuntuu pienemmältä organisaatiolta kuin oikeasti onkaan. Ihmiset ovat helposti lähestyttäviä ja auttavat toisiaan. Kun miettii millaisia tekijöitä meillä on töissä niin onnistumme kyllä. Ei tällaisiin tyyppeihin todellakaan törmää joka paikassa.”

Paras päivä Nooran työssä voi alkaa puhelinsoitolla työmaalta. Eteen on tullut ongelma, joka tulisi ratkaista tässä ja nyt. Silloin rakennesuunnittelijat nappaavat kahvikupit käteen ja lyövät viisaat päät yhteen.

”Yleensä porukalla saadaankin hyvä ratkaisu aikaiseksi ja voimme nopealla aikataululla ilmoittaa työmaalle toimintaohjeet – tuollaisista onnistumisista tulee aina hieno fiilis. Me olemme myös aikoinaan yrityksenä voittaneet kaksi kansainvälistä tietomallinnuspalkintoa, mikä tuntuu mahtavalta. ”

Kun kiire koettelee jaksamista, aikataulupaineet voitetaan osaamisella, joustavuudella ja suunnittelijaporukan hyvällä hengellä. Lisäksi kokeneita tekijöitä haastaa tiedon välittyminen nuoremmille.

”Että kaikki kehittyisivät hankkeissa urallaan oikeaan suuntaan ja tarpeeksi nopeasti. Meillä kerätään projekteihin tiimi kokeneista osaajista sekä nuorista innokkaista, joille annetaan mahdollisuus näyttää kyntensä. Voi osoittaa olevansa kehityskykyinen ja luottamuksen arvoinen.”

”On hienoa nähdä nuorissa suunnittelijoissa se sama innostus ja nälkä, pelkäämättömyys ja haasteisiin tarttumisen kuin mitä itsellä on.”

Tietomallintaminen mullistanut alaa

Noora sanoo opiskeluaikojen ja uran ensiaskelten 2D-suunnittelun vaihtumisen tietomallintamiseen olevan rakennesuunnittelun muutoksista suurin mutta ei suinkaan ainoa.

”Lehdossa pyritään hyödyntämään toistettavia vakioratkaisuja, jotta mahdollisimman paljon pystyttäisiin tekemään valmiiksi tehdasolosuhteissa eikä räntäsateessa työmaalla. Nyt kun olemme osa isoa rakennuskonsernia, niin vuoropuhelu hankinnan ja toteuttavan pään kanssa on tiivistä. Kustannustietoisuutta on tullut enemmän.”

Vakioratkaisut nopeuttavat suunnittelua ja mahdollistavat haastavissa aikatauluissa pysymisen. Ne eivät kuitenkaan tee rakennesuunnittelijan työstä tylsää, Noora korostaa.

”Käytettäviä ratkaisuja kehitetään koko ajan paremmiksi materiaalien ja työtapojen kehittyessä. Myös jokaisessa projektissa on ne omat haasteensa, joihin vakioratkaisuja ei voida soveltaa.”

Konkreettinen tulos palkitsee

Noora on vastuuta halunnut ja sitä myös saanut. Onnistumiset ovat kasvattaneet roolia ja tällä hetkellä Noora toimii vastaavana rakennesuunnittelijana kahdeksassa asuinkerrostalossa.

”Osallistun suunnittelu- ja työmaakokouksiin, videon välityksellä tai livenä. Teen työmailla runkokatselmuksia ja käyn rakennusvalvonnassa esittelemässä suunnitelmia. Joskus taas olen puolet päivässä puhelimessa joko työnjohdon, suunnitteluohjauksen tai hankekehityksen kanssa ja välitän sieltä terveisiä suunnitteluryhmälle. Iso osa työajasta kuluu tietysti myös itse rakennesuunnitteluun ja projektitiimin ohjaamiseen.”

Rakennesuunnittelijan työn hieno puoli on, että se ei koostu pelkästään numeroiden, viivojen ja tietomallien pyörittelystä, vaan kaikesta oikeasti syntyy konkreettinen tulos.

”Valmistuneita kohteita käydään fiilistelemässä omallakin ajalla ja laitetaan suunnittelijoiden sisäiseen WhatsApp-ryhmään kuvia, että upealta näyttää.”

Noora Santi

– DI Tampereen teknillisestä yliopistosta

– Insinööritoimisto Mäkeläisellä vuodesta 2008

– toiminut rakennesuunnittelijana, elementtisuunnittelijana ja projektipäällikkönä

– projekti- ja henkilöstöpäällikkö Vantaan toimipisteessä

– ”parasta Lehdolla on tekemisen ja eteenpäin menemisen meininki”