Takaisin Meille töihin -osioon

Pitkän linjan ammattilaiset Jouni ja Asko: ”On ollut mukavaa, että asukkaatkin ovat tykänneet meistä remppamiehistä”

Jouni Parviainen, 64, ja Asko Aalto, 63, ovat tehneet pitkän uran putkiremonttien parissa. Kokeneet konkarit katsovat uraansa taaksepäin hyvillä mielin ja kokevat, että ala ja tekeminen ovat muuttuneet vuosien varrella monella tavalla.

Parviainen ja Aalto jäävät eläkkeelle pitkän uransa päätteeksi ensi vuoden puolella. Kantavina voimina ovat heidän mukaansa olleet hyvä työporukka, työn sisältö ja tapa tehdä asioita.

”Olen työskennellyt putkiremonttien parissa Lehdolla 23 vuotta. Urani alkoi vuonna 1998 Remonttipartiossa kirvesmiehenä. Tein Lehdolla aiemmin seitsemän vuotta kattohommia, mutta sittemmin hankkeet muuttuivat linjasaneerauksiksi. Hommat ovat pysyneet samana näissä linjasaneeraushommissa”, Jouni Parviainen aloittaa.

”Aloitin Remonttipartiossa vuonna 2007, eli 15 vuotta alkaa tulla kohta täyteen. Nimikkeeni on asentaja, mutta olen samalla sellainen yleismies. Yritys oli pienempi, kun aloitin. Nyt työmaita on monia ja olen nähnyt alan kasvua”, Asko Aalto kertoo.

Askolle työuraa on kertynyt samalla työnantajalla jo lähes 15 vuotta.

Monipuolinen työ

Parviainen ja Aalto työskentelevät tällä hetkellä Espoossa sijaitsevassa linjasaneerauskohteessa. He siirtyvät eläkkeelle kohteen valmistuttua. Parviainen kertoo, että tällä hetkellä työn alla on keittiön asentaminen takaisin paikalleen.

”Keittiö purettiin kaksi viikkoa sitten ja nyt laitan sen takaisin paikalleen. Kun kylpyhuoneet valmistuvat niin asennan peilikaapit, allaskaapit, altaat, koukustot ja kaikki tällaiset. Tämä on hirmu monipuolista työtä, eikä joka päivä ole samanlainen”, hän kertoo tarkemmin.

Aalto puolestaan kertoo, että hänen työhönsä kuuluu paljon valmistelevia töitä. Hän muun muassa varmistaa, että putkimiehien reitti on selvä.

”Varmistan, että putkille on paikat valmiina, ettei koskaan tarvitsisi keskeyttää töitä ja ihmetellä, että mitä tehdään. Siihen kuuluu reikien poraamista ja piikkaamista. Puretaan myös keittiö, jotta putket saadaan vedettyä helposti takaa. Työhän perustuu putkisuunnitelmaan, että tehdään sen mukaan niin paljon kuin pystytään. Joskus jos on vanha talo, täytyy suunnitelmia muuttaa yllätyksien takia”, hän kuvailee työtään.

Jouni on aloittanut Lehdolla 23 vuotta sitten. Hän kertoo viihtyneensä erityisesti hyvän työporukan ja ilmapiirin takia.

Ala muuttuu ja kehittyy jatkuvasti

Parviainen ja Aalto toteavat yhdessä, että rakentaminen ja putkiremonttien teko on muuttunut vuosien varrella paljon. Kun 60-, 70-, ja 80-luvulla rakennetut talot ovat alkaneet olla putkiremontin tarpeessa, myös linjasaneerauksia tarjoavia yrityksiä on tullut markkinoille lisää. Alan kehityksen lisäksi myös itse tekeminen on ottanut ajan saatossa harppauksia eteenpäin.

”Rakentaminen on muuttunut paljon. Esimerkiksi aikoinaan viranomaiset kävivät paljon valvomassa, mutta nykyään käytetään valvontafirmoja. Myös kilpailevia yrityksiä on ilmestynyt lisää. Aiemmin oltiin pienempi firma, eikä ollut kovin montaa kymmentä henkeä töissä. Nyt ollaan osa isoa konsernia”, Aalto muistelee.

”Alkuaikoina vuosia sitten, jos työmaalla tuli ongelma, siitä saattoi tulla tavallaan torikokous. Pari henkilöä mietti, että miten tämä ratkaistaan. Tällaiset tilanteet ratkeavat tänä päivänä huomattavasti nopeammin. Nykyään vastaavassa tilanteessa esimies käy pyörähtämässä paikalla ja homma ratkeaa heti. Tekeminen on aina ammattimaista, niin kuin pitääkin. Homma on nopeampaa ja laatu tasaista ”, hän jatkaa.

Asko ja Jouni kertoivat eri työvaiheista.

 

”Kaikki tekee hommat niin, että toisen on siitä helppo jatkaa”

Parviainen ja Aalto kertovat, että pitkän työuran reseptinä ovat olleet pysyvät työkaverit, hyvä ilmapiiri ja tahto tehdä työt yhdessä laadukkaasti. Putkiremonttipuolella on heidän mukaansa pyyhkinyt hyvin ja työnsarkaa on riittänyt.

”Olen viihtynyt täällä pitkään siksi, koska työilmapiiri on hyvä ja työkaverit ovat tosi mukavia. Työ on myös itsenäistä siten, että saa itse päättää mitä tehdään ja miten tehdään. Meillä on mielettömän hyvät projektipäälliköt, joiden kanssa on mukava tehdä töitä ja yhteistyö sujuu. Aina on voinut luottaa siihenkin, että palkka tulee ajallaan”, Parviainen kertoo tyytyväisenä.

”Täällä on hyvä ja pysyvä työporukka. Sekin on ollut mukavaa, että kohteissa asukkaatkin ovat tykänneet meistä remppamiehistä – kaikki tervehtivät toisiaan. Yhdessä tekeminen on myös tärkeää siksi, koska kaikki tekee täällä hommat niin, että toisen on siitä helppo jatkaa”, Aalto kertoo.