Takaisin Meille töihin -osioon

Kultakimpaleita metsästämässä

”Olen käynyt pelkästään tänä vuonna läpi yli 40 kohdetta. Arvioin, sopiiko vanha kiinteistö meille kehityskohteeksi”, kertoo Samu Ilmarinen autoa käynnistäessään marraskuisessa pakkassäässä. Hän työskentelee Lehdon hankepäällikkönä vastaten korjausrakentamisen kohteista Helsingin ydinalueilla.

”Jokainen rakennus on ainutlaatuinen designin ja toteutustapansa kautta. Minä lähden aina nollasta liikkeelle – mietin onko tämä sellainen kohde joka sopii meidän sabluunaamme.”

Eli millainen sen pitäisi olla?

Hankepäällikkö Ilmarinen puhkuu intoa ja antaa pitkän vastauksen matkalla seuraavaan palaveriin. ”Tällä hetkellä keskityn pelkästään kiinteistöihin, joilla on käyttämätöntä rakennusoikeutta ja samalla peruskorjauksen tarve putkiremontteineen edessä. Näitä on niin paljon, että muuta en ehdi tekemään”, Ilmarinen aloittaa.

”Mutta jokainen myyjä, eli jokainen taloyhtiö on erilainen. Minä haluan ymmärtää halutaanko kumppanuutta vai pelkästään rahaa – ja erityisen tärkeää on se, kuinka yhtiötä on hoidettu. Samasta korttelista voi löytyä huippukiinteistö, oikea kultakimpale, mutta viereistä emme ota edes arviointiin. Laidasta laitaan mennään, eikä kaikkien kanssa voi alkaa yhteistyöhön”, selostaa Samu Ilmarinen samalla kuin vaihtaa kaistaa. ”Asiakas tulee aina ensimmäisenä. Tätä mallia on ilo myydä. Sen takana on seisottava koko hankkeen ajan. Tahdomme olla halutuin kumppani.”

Mitä te sitten teette vanhalle kiinteistölle?

”Me arvioimme kiinteistön kokonaistilanteen ja etsimme luovasti tehokkaan sekä yksinkertaisen ratkaisun. Prototyypistä on päästävä eroon. Hienoin tilanne taloyhtiölle on se, kun siellä oivalletaan, että yhtiöön kertynyt korjausvelka – esimerkiksi linjasaneeraus ja peruskorjaus – voidaan hoitaa käyttämättömällä rakennusoikeudella. Me otamme siitä grynderivastuun, maksamme rakennusoikeudesta ja teemme kiinteistöön joko lisää asuntoja ja/tai liiketilaa. Meillä on tähän kaikkeen valmis sopimusmalli. Samalla tulemme yhtiön osakkaiksi – ja juuri tästä syystä tutustun yhtiöön huolella etukäteen. Luottamuksen on oltava molemminpuolista. Haluan, että taloyhtiö näkee meidän roolimme oikein: Lehto on tullut auttamaan”, korostaa Ilmarinen.

Kenelle uusia asuntoja tehdään?

”Vaikka kenelle. Mietin tietenkin etukäteen, tehdäänkö asunto vapaille markkinoille vai sijoittajalle vuokratuotteeksi. Sijainti ja markkinatilanne ratkaisevat. Nykyään keskustoissakin on kysyntää isoille asunnoille, kun osa työnteosta siirtyy kotiin. Silloin kaivataan tilaa, ettei tarvitse keittiön pöydän ääressä nyhertää”, Samu Ilmarinen kertoo. ”Liikehuoneistojen kanssa tilanne on vielä helpompi. Käytännössä ne on aina myyty ennen kuin ehdin ostaa kohdetta, koska kysyntä on niin kova. Ja on helppo myydä, kun tuote on kunnossa.”

Miten kovaa kilpailu alalla on? Kaikki mittarit näyttävät kasvua.

”Olemme hävinneet tänä vuonna pari kisaa, mutta niidenkin kanssa on käynyt niin, että kohde on palautunut myöhemmin meille. Kilpailija ei olekaan hallinnut monimutkaista kuviota ja on joutunut nostamaan kädet pystyyn”, hankepäällikkö Ilmarinen naurahtaa ja kiihdyttää vihreisiin. ”Me pärjäämme tässä kisassa, koska teemme esitutkimuksen niin perusteellisesti, ja me teemme vain sitä minkä me osaamme. Ei potkita aisan yli. Juuri eilen olimme mukana arvioimassa huippukohdetta – toimistorakennusta meren rannalla. Arvioimme miten se muuttuisi asunnoiksi. Lopputuloksemme oli kielteinen, ja se perustui kokonaisarvioon. Jos välipohjat ja tietyt perusratkaisut eivät sovi asuinrakentamiseen, niin emme lähde mukaan”, on Samu Ilmarisen tiukka arvio.

Kuinka sopivat kohteet löytyvät?

”Meillä on itse kehitetty, avointa dataa hyödyntävä työkalu, jota voisimme käyttää uusien kohteiden etsimiseen. En paljastaa enempää, mutta se on ihan huippu. Totuus on kuitenkin tällä hetkellä se, että löydämme riittävästi sopivia kiinteistöjä pelkän hyvän kokemuksen avulla. Ei kylmiä soittoja, ei pitkiä lounaita – kohteita on niin paljon, että tarkka vainu riittää”, kertoo Ilmarinen. ”Mutta tietenkin jos ja kun tilanne joskus muuttuu, otamme digitalisaation avuksi.”

”Olen kuin tutkija joka etsii kaivoksella uusia, rikkaita esiintymiä. Ja yhteydet täytyy pitää auki joka suuntaan. Olen unelmatyössäni”, heittää Samu Ilmarinen lopuksi ja karauttaa auton parkkiin. Tapaaminen Suomen suurimmassa vakuutusyhtiössä odottaa.

Arvot

Tehokkuus

Liiketoimintamme on kannattavaa ja taloudellisuus ohjaa toimintaamme. Tunnemme tavoitteemme ja kannamme vastuun tehtävistämme.

Rohkeus

Tartumme yrittäjämäisesti ja innolla uusiin mahdollisuuksiin. Kehitämme rakentamisen yleisiä toimintamalleja ja kasvamme alaa nopeammin.

Vastuullisuus

Talousohjattu toimintamallimme takaa suunnittelun ja rakentamisen korkean laadun. Olemme luotettava kumppani kaikille sidosryhmille.

Asiakaskeskeisyys

Toimintamme vastaa aina asiakkaiden tarpeisiin. Asiakaslupauksemme mukaisesti tuotamme heille merkittäviä aika- ja kustannushyötyjä.

Yhteisöllisyys

Jokaisella on oikeus kokea tekevänsä mielekkäitä työtehtäviä arvostettuna työyhteisön jäsenenä, sekä nauttia työpaikan kannustavasta ilmapiiristä.