Takaisin uutisarkistoon

Lehto peruskorjaa kulttuurihistoriallisesti merkittävän Lauttasaaren kartanon

Kuva: Tuomas Uusheimo (www.uusheimo.com)

Lehto Group ja Koneen Säätiö ovat sopineet kulttuurihistoriallisesti merkittävän Lauttasaaren kartanon peruskorjauksesta. Urakkasopimuksen arvo on noin 4,7 miljoonaa euroa ja se käsittää päärakennuksen, piharakennuksen sekä ns. Punaisen huvilan perusparannuksen. Työn on määrä valmistua vuoden 2018 alussa. Työn suorittaa Lehto Groupin tytäryhtiö Rakennus Oy Wareco, joka tuli osaksi Lehto-konsernia lokakuussa 2016.

”Lauttasaaren kartanossa yhdistyvät kaksi Koneen Säätiölle tärkeää asiaa: rohkeiden tieteen ja taiteen avausten edistäminen sekä kulttuuriperinnön säilyttäminen. Rakennus Oy Warecon kokemus kulttuurihistoriallisista arvokohteista puolsi Lehto Groupin valintaa peruskorjauksen tekijäksi. Päärakennukseen rakennetaan säätiön henkilökunnan ja apurahansaajien työtilojen lisäksi tiloja tapahtumien järjestämiseen. Punaisen huvilan alakertaan avataan tiede-taidekahvila, ja yläkertaan kunnostetaan Lauttasaari-Seuran toimitilat ja residenssiasunto taiteilijoiden ja tutkijoiden käyttöön. Vanha ulkorakennus puretaan, ja varastotilojen lisäksi uuteen rakennukseen tulee pieni työpaja- tai ateljeetila. Myös kartanon puisto kunnostetaan,” kertoo yliasiamies Anna Talasniemi Koneen Säätiöstä.

Lauttasaaren kartanon kivirakenteinen päärakennus on valmistunut vuonna 1837 ja se on alun perin ollut asuinkäytössä. Rakennus muutettiin 1950-luvulla sairaalakäyttöön ja viimeksi se on toiminut vanhusten sairaskotina. Rakennus ollut tyhjillään muutaman vuoden sairaskotitoiminnan lakattua. Päärakennus edustaa tyyliltään myöhäisempireä.

Punainen huvila (1791-1793) on kartanon vanha päärakennus, jossa on nykyisin Lauttasaari-seuran toimistotilat ja kokoontumistilaa. Lisäksi huvilan toisesta kerroksesta löytyy yksi asunto. Pihapiiriin kuuluvat myös päärakennuksen betonirakenteinen talousrakennus vuodelta 1958 sekä Punaisen huvilan puurakenteinen pihavaja.

”Lehtoon nykyisin kuuluva Wareco on tullut asiakaskunnassaan tutuksi arvokohteiden peruskorjauksien kokeneena toteuttajana. Lauttasaaren kartano liittyy tulevaisuudessa merkittävien arvokohteiden referenssiemme joukkoon, joihin kuuluvat muun muassa kulttuurihistorialliset Puotilan kartano, Suomenlinnan Merisotakoulu sekä Töölön kirkko”, toteaa toimitusjohtaja Tom Warelius Lehdolta.

Lisätietoja:

  • Tom Warelius, toimitusjohtaja, Lehto Group, Rakennus Oy Wareco, puh. 0400 404 752, tom.warelius@lehto.fi
  • Anna Talasniemi, yliasiamies, Koneen Säätiö, puh. 041 437 6976, anna.talasniemi@koneensaatio.fi

Lehto Group on talousohjattuun rakentamiseen keskittyvä suomalainen rakennus- ja kiinteistöalan konserni. Yhtiön missio on olla innovatiivinen rakennusalan uudistaja. Yhtiö on jakanut toimintansa neljään palvelualueeseen: Toimitilat, Asunnot, Hyvinvointitilat ja Korjausrakentaminen. Lehto Group toimii tällä hetkellä pääosin Suomessa ja se on maantieteellisesti keskittynyt kasvukeskuksiin, jotka muodostavat merkittävän osan rakentamisen volyymista. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Kempeleessä.

Koneen Säätiö on itsenäinen ja riippumaton organisaatio, joka luo edellytyksiä rohkeille tieteen ja taiteen avauksille. Säätiö tukee tieteellistä tutkimustyötä, kulttuuria ja taidetta sekä tieteen yleistajuistamista apurahoin sekä ylläpitää Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssiä Mynämäellä. Säätiön tavoitteena on olla tiede- ja taidepoliittisesti valpas tieteen ja taiteen rahoittaja, joka myös aktiivisesti etsii ja tarjoaa vaihtoehtoja valtavirralle.