Yksi, kaksi, kolme.
Yksi sopimus, kiinteä hinta, sovittu muuttopäivä.

Liikunta-areenakonseptilla suoraa säästöä kunnille

Esimerkkinä Kempeleen Zemppi Areena

Kempeleen kunta ratkaisi kunnan liikuntahallitarpeen perinteisen rakentamisinvestoinnin sijaan poikkeavalla tavalla. Kymmenien selvitysten, kilpailutusten, lautakuntakäsittelyiden sekä hallin rakennuttamisen ja vuosikymmenten ylläpidon sijaan, kunta päätyi hankkimaan yksityisen toimijan rakennuttamaan ja vuokraamaan liikunta-areenan kunnan käyttöön. Miten tämä onnistui?

Vuonna 2015 Kempeleen kunta ilmoitti verkkosivuillaan etsivänsä yrittäjän ja rakentajan yhteenliittymää, joka toteuttaisi uuden liikunta-areenan Zeppelin-liikekeskuksen sekä Kempeleen uimahallin lähelle. Samalla kunta kertoi sitoutuvansa vuokraamaan pitkäaikaisesti liikunta-areenan palloiluhallitilaa lähikoulun päiväkäyttöön.

Kiinnostusta hankkeelle löytyi, sillä alueen urheilu- sekä tapahtumatoimijat näkivät potentiaalia tämän kokoluokan monitoimiareenalle

Vuoden 2016 alkupuolella Rakennusliike Lehto sekä kymmenkunta pienyrittäjää lähtivät toteuttamaan uutta monitoimiareenaa ja rakentaminen käynnistyi nopeasti. Rakennusliike Lehdon ja tennispelaaja Jarkko Niemisen kehittämän liikunta-areenakonseptin ansiosta toteutus oli ripeää ja kustannustehokasta. Keilahallin käyttäjät pääsivät sisään jo vuoden 2016 lopulla ja loput 5 800 m²:n areenasta valmistui 2017 alussa.

Vajaan vuoden käyttökokemukset liikunta-areenasta ovat olleet positiivisia. Kempeleen kunnan elinkeinojohtaja Miia Marjasen mukaan todellisuus on ollut jopa Lehdon esittämää visiota parempi: ”Kunnan palveluiden määrä on kasvanut merkittävästi, kun palloiluhallin lisäksi paikkakunnalle saatiin kuntosali, keilailuhalli sekä konsertti- ja tapahtumahalli. Myös hotellia oltiin kaavailtu alueelle jo pitkään, joten sen saaminen osaksi kokonaisuutta oli hieno asia.”

Kempeleen kunnan vuokramenot ovat kasvaneet Zemppi Areenan myötä, mutta myös säästöjä on syntynyt. Kunnan ei tarvinnut käyttää omia henkilöresurssejaan hankkeeseen, rakentamisen osalta ei ollut budjetinylitysriskiä, kunnan kiinteistömassaa ei tarvinnut kasvattaa eikä sen vastuulle jäänyt tilojen vuokraus iltatoimijoille. Lähellä toimivan yhtenäiskoulun tuhat oppilasta käyvät nyt Areenalla liikuntatunneillaan sen sijaan, että heitä kuljetettaisiin kauemmas oppituntien tärvääntyessä kulkemisiin. Lisätuloja kunnalle on syntynyt lähes neljäkymmenen uuden työpaikan ja lähes kymmenen uuden yrityksen kautta.

Elinkeinojohtaja Marjanen jatkaa: ”Nykymaailma muuttuu niin nopeasti, että kunnan rakennuttamana tietyn käyttötarkoituksen rakennus saattaa olla täysin turha 20–30 vuoden päästä, vaikka rakennuksen elinkaari on yli 50 vuotta. Jotta pystymme paremmin mukautumaan muutoksiin, on tämä ratkaisu fiksumpi meille.”

Kuntalaiset ovat elinkeinojohtajan mukaan myhäilleet uudesta areenasta. Kävijämäärien perusteella hanke on ollut sekä kuntalaisten että matkailijoiden mieleen. Muun muassa hotellitoimijan käyttöaste on ollut oletettua korkeampi alusta lähtien.

Uusi liikunta-areenakonsepti keventää kuntien kiinteistötaakkaa

Lehdon uudella liikunta-areenakonseptilla pyrittiin löytämään kunnille nopea, turvallinen ja kustannustehokas malli tarjota toimivat ja laadukkaat liikuntapalvelut kuntalaisille. Liikunta-areenakonseptissa on paljon etuja perinteiseen rakennuttamiseen verrattuna – mallistosta voi valita valmiin areenan, josta heti näkee mitä se maksaa ja koska se on valmis. Näin sekä rakennushankkeen aikaisten että pitkänajan epävarmuustekijöiden määrä vähenee merkittävästi ja budjettiylityksen riskiä ei synny. Kunnan omien työntekijöiden työpanos voidaan allokoida muihin hankkeisiin ja kunnan kiinteistömassaa ei tarvitse kasvattaa, kun rakennuksen voi myös vuokrata käyttöön.

Tutustu Liikunta-areenamallistoon!

 

Zemppi Areena –faktat

Zemppi Areena yhteensä 7 740 k-m², josta palloilusali, kuntosalin ja keilahallin osuus 5 800 m², loput hotelli- ja ravintolatiloja.

Palloilusali
2 900 m²:n palloilusali, jossa on kaksi salibandykenttää. Sali muotoutuu myös muihin pallopeleihin kuten futsal, koripallo, lentopallo ja sulkapallo. Kiinteitä katsomopaikkoja 700, laajennettavissa jopa 1 100 paikkaan erilaisiin tapahtumiin, kuten konsertteihin ja näytöksiin. Kempeleen kunta vuokraa salia päivisin lähikoulun käyttöön.

Kuntosali
1 600 m² kuntosali, jonka tiloissa on myös fysioterapia- ja hierontapalveluja sekä lääkärikeskuksen vastaanotto.

Keilahalli

Seuroja ja yrityksiä palveleva 10-ratainen keilahalli, jota myös yksityiset voivat käyttää. Keilahallin yhteydessä on myös kahvio, josta saa pientä purtavaa.

Ravintola
Health to Organic (H2O) –ravintola hoitaa Zemppi Areenan ravintolapalvelut.

Urheiluvälinemyymälä

Salibandy-välineiden erikoismyymälä, josta saa lajiin välineet ja vaatteet sekä seuratekstiilit.

Parturi-kampaamo

Hyvinvointipalveluita tarjoava parturi-kampaamo.

Huoneistohotelli

Zemppi Areenan kävijöitä palveleva huoneistohotelli, jossa on yhteensä 54 huonetta (n. 25 m²) minikeittiöllä.

Asiakascaset

Pohjaset Oy, Valiontie 8, Keminmaa. Toimitilat

Rakensimme Pohjaset Oy:lle viisi raskaan ajoneuvokaluston korjaamopaikkaa, varastotiloja sekä toimisto-ja neuvottelutiloja.

Tiloissa toimii nyt WetteriPower Oy:n kuorma-autokorjaamo. Haasteellinen talvirakentaminen sujui aikataulun mukaisesti ja asiakas on tyytyväinen.

Lataa kohde-esite (pdf)

Askola Areena Oy, Linnankoskentie 61, Askola. Monitoimihalli

Rakensimme Askolaan monitoimihallin kaikkien kuntalaisten käyttöön.

Haasteellinen paalutustyö ja viimehetken muutokset eivät muuttaneet aikataulua, vaan projekti valmistui etuajassa.

Lataa kohde-esite (pdf)

Lohjan Autotalo Oy, Lehmijärventie 5, Lohja. Toimitilat

Osallistuimme tähänkin rakennusprojektiin jo suunnitteluvaiheessa. Aikatauluissa ja budjetissa pysyttiin asiakkaan esittämien vaatimusten mukaan ja uudet hienot liiketilat avattiin asiakkaille huhtikuussa 2015.

Lataa kohde-esite (pdf)

GoWash Oy Ristipellontie 13, Helsinki. Autopesula

Rakensimme modernit autopesulatilat GoWash Oy:lle Konalaan. Pesulapalveluja tuotetaan huipputehokkailla laitteilla, kolmella automaattisella pesukaistalla, jopa 90:n ajoneuvon tuntivauhdilla. Asiakas on tyytyväinen.

Lataa kohde-esite (pdf)

Forever Järvenpää Oy, Wärtsilänkatu 8 B, Järvenpää. Monitoimihalli 2500 m2

Rakensimme Forever Järvenpää Oy:lle monipuoliset kuntosali-ja ryhmäliikuntatilat. Perinteisten kuntoilutilojen lisäksi rakentui lämpimät Hot Yoga-tilat ja kattavat saunatilat. Kerrosten välillä on toimintoja helpottava hissi. Kohde valmistui asiakkaan toiveiden mukaisesti ja asiakas sai tilat käyttöönsä suunnitelman mukaisesti.

Lataa kohde-esite (pdf)

Astrum Vene- ja Autotalo Helsinki Oy, Ahertajantie 1, Pornainen. Toimitilat / huolto- ja varastohalli

Rakensimme asiakkaalle Pornaisiin huolto- ja pesuhallit, joissa onnistuu jopa 15t painavien veneiden käsittely. Lämmintä hallitilaa valmistui 2 000 neliömetriä, jossa on mahdollista säilyttää myös isomman kokoluokan aluksia.

Lataa kohde-esite (pdf)

Puuilo Oy, Pauketie 2, Oulu. Toimitilat

Asiakkaalle löydettiin tontti erinomaisten kulkuyhteyksien varrelta ja rakentaminen aloitettiin toukokuun loppupuolella 2015. Tiukasta aikataulustaan huolimatta kohde valmistui ajallaan lokakuun loppuun mennessä.

Lataa kohde-esite (pdf)

Autoviihde.com, Pauketie 2, Oulu. Liiketilat

Rakensimme asiakkaalle tyylikkäät toimitilat näkyvälle paikalle aivan moottoritien viereen. Tiukasta aikataulusta huolimatta tilat luovutettiin asiakkaan käyttöön suunnitelman mukaisesti. Rakennusprojekti toteutettiin kustannustehokkaasti, laadusta kuitenkaan tinkimättä.

Lataa kohde-esite (pdf)

Ramirent Finland Oy, Moreenitie 12, Oulu. Toimisto- ja asiakastilat/varasto- ja huoltotilojen laajennus

Rakensimme asiakkaalle uuden päärakennuksen, joka liitettiin onnistuneesti ja asiakkaan toiveiden mukaisesti olemassa olevaan varastohalliin. Päärakennus saatiin toteutettua suunnitelmien mukaisesti ja kerrosten välille valmistui myös hissi. Asiakas pystyi jatkamaan liiketoimintaansa kohteessa koko rakennusurakan ajan.

Lataa kohde-esite (pdf)

Tuontitukku Oy, Merenojantie 8, Kalajoki. Myymälätilat

Rakensimme asiakkaalle ensimmäisenä myymälätilat, ja kahden vuoden kuluttua oli tarve laajentaa varastotiloja ja rakennukseen liitettiin varastohalli. Aikataulussa valmistuneet rakennusprojektit eivät aiheuttaneet haittaa asiakkaan liiketoiminnalle, päinvastoin: uudet myymälätilat ovat auttaneen asiakkaan liiketoiminnan kasvussa.

Lataa kohde-esite (pdf)