Takaisin Meille töihin -osioon

Kun alussa ahkeroi, lopussa kiitos seisoo – yksikön perustamisen ABC

”Kahden vuoden aktiivisen kehitystyön jälkeen nyt pääsee jo nauttimaan. Palkitsee kun huomaa, että tiimi on innoissaan työstään ja pystytään oppimaan toinen toisiltamme jatkuvasti”, sanoo Insinööritoimisto Mäkeläisen Vantaan yksikön perustaja ja vetäjä Marko Mustonen.

Insinööritoimisto Mäkeläinen kiinnitti Markon huomion jo vuonna 2013 yrityksen voittaessa rakennusalan kansainvälisen tietomallinnuspalkinnon Tekla BIM Awardsin. Kiinnostus johti keskusteluihin, mutta aika ei ollut vielä kypsä tuolloin Venäjällä työskennelleen Markon ja Mäkeläisen liitolle.

Vuotta myöhemmin yhteys syntyi uudelleen. Urallaan rakennusmiehenä, työnjohtoharjoittelijana sekä nelisen vuotta rakennesuunnittelijana työskennellyt Marko kiinnitettiin perustamaan Mäkeläisen uutta Vantaan yksikköä.

”Kun kiinnostusta kysyttiin, olin nopeasti valmis. Minulla on kokemusta pienessä yrityksessä työskentelystä ja halusin taas tässä kohdin uraani pienempään, mutta hyvään firmaan. Lisäksi Venäjän talouden alamäki lisäsi entisestään kiinnostusta siirtyä Suomeen. ”

Haasteet on tehty voitettaviksi

Edellisen työnantajan leivissä Pietarissa Marko toimi suunnittelupäällikkönä, vastasi uusasiakashankinnasta ja kasvatti johtamansa toimiston suunnittelijamäärän neljästä 15:een. Samalla piti opetella venäjää ja hallita erilainen toimintakulttuuri.

”Olen tehnyt suunnittelua kielipuolena Venäjän lisäksi Norjassa ja siitäkin on selvitty. Tiesin, ettei yksikön perustaminen Suomessa ainakaan hankalampaa olisi. Olin luottavainen.”

Markon luotsaamana Vantaan toimipiste starttasi pienenä ja alkoi kasvaa töiden myötä ilman millintarkkaa etukäteissuunnitelmaa. Kädet olivat melkoisen vapaat lähteä kehittämään toimintaa osaamisen ja myös fiiliksen mukaan.

”Tein hommia ja todistin olevani rakennesuunnittelija. Sitten alkoi tuntua, että yksin on mälsää, tarvitaan lisää porukkaa.”

Ensimmäinen rekrytointi oli tuttu suunnittelija Pietarista ja sen jälkeen on palkattu enemmänkin osaajia ulkomailta.

”Halusin kasvattaa tiimiä ja löytää kymmenkunta osaavaa tyyppiä. Minua tuettiin hyvin, toimisto oli valmiina ja insinööreillä kaikki välineet kunnossa. Haastetta toi oman ajan riittävyys. Tein projekteja, kävin joka aamu työmailla, hoidin rekrytointeja ja oli normaalia säätöä tilojen ja tietokoneiden kanssa.”

Rennosti, hauskasti ja kansainvälisesti

Insinööritoimisto Mäkeläinen on osa rakennusliikettä, joten Lehdon työmaapäälliköitä ja vastaavia työnjohtajia vilisee pitkin päivää kahvilla ja hoitamassa työasioita suunnittelijoiden kanssa. Se tuo arkeen oman tunnelmansa.

”Meillä on töissä hauskaa, niin ovat ulkopuolisetkin sanoneet. Rento meininki ja ilmapiiri pukeutumisesta alkaen. On semmoista äijämeininkiäkin välillä.”

Kun Marko pohtii kolmen vuoden vetovastuun opetuksia, ensimmäisenä nousee mieleen rekrytoinnin vaatima suuri työmäärä ja sen haastavuus. Ulkopuolisen rekrytointiammattilaisen käytöllä olisi ensimmäisen vuoden kasvukäyrää voinut jyrkentää.

Pian 15 henkisen Vantaan yksikön hengestä Marko nostaa kärkeen vauhdikkaan kansainvälisen meiningin ja nuoren porukan, jonka fokus on asuntosuunnittelussa. Nuorten suunnittelijoiden vahvuuksia ovat hyvät tietotekniset taidot ja valmiudet omaksua uusia teknologioita.

Marko, mitkä ovat vinkkisi Kempeleen uuden yksikön tulevalle johtajalle?

  • selvitä mihin keskitytte alussa – mihin suuntaan lähdette
  • mieti oman osaamisesi kautta: mikä on sinulle tuttua ja ketä haluat rekrytoida
  • kasvavan firman vauhtia ei saa säikähtää
  • verkostoidu rakennusliikkeen suuntaan ja kartoita missä voitte olla eniten hyödyksi