Intresset lågt för nyproducerade hyresrätter

– Boendekostnaden viktigast och arkitekturen minst intressant när vi söker ny bostad visar ny undersökning

Endast 15 % av alla som behöver flytta och söker en hyresrätt överväger en nyproducerad sådan. Det är främst kostnaden som gör att intresset är lågt, trots att många efterfrågar en bostad i fint skick och med en bra planlösning, något som en nyproducerad bostad kan erbjuda. Detta enligt en färsk och riksomfattande studie som Demoskop utfört på uppdrag av bostadstillverkaren Lehto.

Boendekostnaden är, tillsammans med storleken på bostaden, den viktigaste faktorn när man söker ny bostad, betydligt viktigare än interiörer och arkitektur som hamnar i botten i rankingen. 64 % anser att kostnaden är viktigast i hela den tillfrågade gruppen.

– Något måste göras när vi å ena sidan har en bostadsbrist som hotar landets tillväxt och, å andra sidan, bygger alltför många nya lägenhetsbostäder som människor inte har råd att flytta till, säger Thomas Perslund, vd på Lehto Sverige. Ansvariga för planering av nya bostäder behöver förstå att det inte räcker att bara pressa byggkostnaderna så länge processer och tillvägagångssätt för att uppföra nya flerfamiljshus inte ändras.

Syftet med undersökningen var att ta reda på motiv för och faktorer bakom valet av olika boendeformer bland den svenska befolkningen över 18 år. Totalt 10 procent av totala befolkningen över 18 behöver byta bostad kommande 12 månaderna. Bland de yngre under 40 är siffran 32 % och för de som bor i hyresrätt idag är siffran 19 %.

Av de som söker ny bostad i form av en hyreslägenhet står det klart att en äldre hyresrätt är mer attraktiv än en nyproducerad och skälet är kostnaden. 64 % av alla som söker hyreslägenhet och väljer bort nyproducerat anger att kostnaden är skälet till att nyproducerat inte är lika aktuellt. Bland de som redan bor i en hyresrätt och önskar byta anger 76 % att kostnaden är orsaken när man väljer bort nyproducerat. Samtidigt efterfrågar också många en bostad i fint skick och med en bra planlösning, något som en nyproducerad bostad kan erbjuda.

– Den typiske hyresrättsboende idag är en person eller familj som inte kan finansiera ett bostadsköp och därför i en situation där hyresnivån så oerhört mycket viktigare än alla andra parametrar. En viktig faktor till förändring är att detaljplanerna i kommunerna måste börja tolkas friare där inte bara platsbyggda, arkitektritade hus godkänns i centrala lägen, utan att även ett större inslag av industriellt producerade fastigheter tillåts. På så sätt kan vi få en variation av bostadstyper också för dem som inte har råd med vare sig hög hyra eller att finansiera ett bostadsköp, menar Thomas Perslund. 

Fler siffror ur underökningen:

  • I gruppen under 40 år som söker hyresrätt är det 73 % som föredrar en äldre hyresrätt för nästa flytt.
  • 71 % av alla i undersökningen anser inte att hyresnivån på nyproducerade hyresrätter är prisvärd.
  • Den vanligaste anledningen att de som bor i hyresrätt valt att göra det är att man inte kan finansiera ett bostadsköp. 63 % av boende i hyresrätt anger detta som ett av de främsta skälen.
  • Viktigaste parametrarna vid byte av bostad bortsett från bostadens storlek enligt de som bor i hyresrätt:
  1. Hyra
  2. Områdets läge och serviceutbud
  3. Bostadens skick
  4. Planlösning
  5. Bostadens interiörer och funktioner

I botten på listan hamnar exempelvis aspekter som arkitektur på bostad och område samt bostadens miljöegenskaper.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Demoskop på uppdrag av Lehto under perioden juni-augusti 2019. I den webbrekryterade panelen ingår totalt 3340 personer och resultaten har vägts med hänsyn till kön och ålder. Undersökningens syfte var att undersöka om motiv och faktorer bakom valet av olika boendeformer med fokus på valet att bo i hyresrätt.

För mer information, kontakta Thomas Perslund på 073-508 94 99.

 

Om Lehto

Lehto tillverkar kvalitativa flerfamiljshus i trä till fastighetsägare som vill ha en trygg och säker investering, till ett fast pris och med ett garanterat inflyttningsdatum. Genom att förvalta det nordiska designarvet med hållbara materialval, skapas moderna och stilrena lägenheter. Lehto designar, tillverkar och monterar det mesta av byggnaderna på plats i sina egna produktionsanläggningar där avancerad industriell design genomsyrar alla delar i processen. Lehto Group har för närvarande cirka 1 500 anställda och hade 2018 en omsättning  på ca 7,6 miljarder SEK och är noterat på OMX Helsinki.