Senaste artiklarna

No data was found

Lehto lanserar sin första produktserie med flerbostadshus för svenska marknaden

16.12.2019
– Utmanar branschen med att förena både arkitektur och standardisering med ett fast pris

Hustillverkaren Lehto visar nu upp sin första produktserie med hus framtagna för den svenska bostadsmarknaden – Lignum. Med Lignum vill Lehto bidra till ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbara bostäder utan ekonomiskt risktagande där stor vikt lagts vid arkitektur och design i utformningen.

Lignumserien är två typer av flerbostadshus; ett korridorshus med invändig korridor och ett loftgångshus. Husen byggs i trä som produceras i Lehtos egna fabriker där utformning och materialval kombinerar samtida byggmetoder med skandinavisk design. Lehto fokuserar på kostnads- och produktionseffektivitet där bland annat egen köksproduktion ingår. På så sätt kapas fördyrande mellanhänder samtidigt som leveranstider kan säkerställas. Tiden från produktionsstart i fabrik till färdig leverans är cirka sex månader.

– Vi vill utmana marknaden med ett nytt tänk som kombinerar arkitektoniska kvaliteter, hållbarhet och högkvalitativa materialval, med kostnadseffektivitet i varje del i processen. Med en kort produktionstid och med ett pris från ca 15 000 kronor/BTA ex moms för ett inflyttningsbart hus, vågar jag påstå att Lignumserien sätter en ny nivå vad gäller både gestaltning, tillverkning och pris på den svenska marknaden, säger Thomas Perslund vd för Lehto i Sverige.

Lignumserien är ritade av arkitekten Anna Fridolin. Med en attraktiv, rak och ärlig form är hennes ambition att husen ska platsa utseendemässigt i olika omgivningar, såväl i en stadsnära som i en naturnära miljö. Inspiration har bland annat hämtats från fyrtio- och femtiotalets folkhemsarkitektur. Bostadsarkitekturen från den perioden har ett formuttryck som fortfarande fungerar och är uppskattat, och enligt Anna är det intressant att det då liksom nu var akut bostadsbrist där arkitekterna fick hitta lösningar för att snabbt kunna bygga fler bostäder i de växande städerna.  

– Folkhemshusens arkitektur står sig än idag med sitt stilrena formspråk. Jag har hämtat inspirationen från dessa, men i ett uppdaterat utförande för 2020-talet där vi tänker hållbara materialval i trä, mycket ljusinsläpp och med ännu större fokus på yteffektivitet för såväl ensamhushåll som för större familjer, säger Anna Fridolin. Målet har varit att hitta ett tidlöst och långsiktigt hållbart uttryck i en bostad som människor vill bo i under lång tid framöver.

– Det finns ett stort intresse för vårt koncept så vi är glada att vi nu äntligen har vår första produktserie klar att producera för den svenska marknaden.

Husen har en basutformning med fyra, sex eller åtta lägenheter per våning i olika storlekar med upp till sex våningar. Lägenhetstyperna finns från 1 till 4 rum och kök i storlekar mellan 26 och 99 kvadratmeter.

För mer information, kontakta:

Thomas Perslund, vd Lehto Sverige 073-508 94 99

Om Lehto

Lehto tillverkar kvalitativa flerfamiljshus i trä till fastighetsägare som vill ha en trygg och säker investering, till ett fast pris och med ett garanterat inflyttningsdatum. Genom att förvalta det nordiska designarvet med hållbara materialval, skapas moderna och stilrena lägenheter. Lehto designar, tillverkar och monterar det mesta av byggnaderna på plats i sina egna produktionsanläggningar där avancerad industriell design genomsyrar alla delar i processen. Lehto Group har för närvarande cirka 1 500 anställda och hade 2018 en omsättning på ca 7,6 miljarder SEK och är noterat på OMX Helsinki.

Mer om Lehto respektive Lignums hus finns på https://lehto.fi/sv/ och www.lignumliving.se.

Dela på Facebook
Dela på LinkedIn
Dela på Twitter