Uratarinat | Työpäällikkö Katariina Kuosmanen

”Teen kaikkea mahdollista ja mahdotonta”

Katariina Kuosmanen työskentelee Lehto asunnoilla työpäällikkönä. Puolen päivän aikaan hän odottelee jo pirteänä Teams-kokouksen linjoilla valmiina kertomaan oman uratarinansa. Aamun hän on viettänyt työpäällikkökokouksessa ja nyt seuraavaksi matka jatkuu työmaalle.

”Teen kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Tärkein tehtäväni on luoda mahdollisuudet vastaavien työnjohtajien ja työnjohtajien työlle, olla työmaiden tukena, arjen apuna, tukea siinä riemussa ja tuskassa mitä työmaalla tulee vastaan.”

Katariina pyrkii käymään oman vastuualueensa työmaalla ainakin kerran viikossa. Työmaita hänellä on tällä hetkellä omien sanojensa mukaisesti kolme ja puoli.

”Kolme pyörivää työmaata ja kaksi vasta alkavaa. Alkavissa on vasta suunnittelu meneillään, joten en laske kokonaiseksi luvuksi.”

Työtehtäviin kuuluu muun muassa myös osallistuminen suunnitteluohjaukseen ja hankintoihin, aikataulu- ja laadunvalvontaa sekä kustannusten seurantaa.

Katariina Kuosmanen työskentelee työpäällikkönä Lehto Asunnoilla. 

Opiskelija! Tartu Lehto uralupaukseen

Kirjava työhistoria

Katariinalla on monipuolista kokemusta rakennusalalta. Alun perin aloittaessaan silloisessa Rovaniemen ammattikorkeakoulussa (nyk. Lapin AMK) opinnot, hän oli kiinnostunut ympäristöalasta. Rakennusala alkoi kuitenkin kiinnostamaan enemmän ja hän päätyi vaihtamaan opintojen suuntausta.

Ensimmäinen kunnon kosketus alaan alkoi vuonna 2004, kun Katariina pääsi Rakennusinsinöörien ja -tekniikoiden täydennyskoulutuksen jälkeen purku- ja timanttitöihin erikoistuneeseen yritykseen työnjohtajaksi.

Siitä lähtien erilaisten työkokemusten kirjo on kasvanut laajaksi.

”Sen jälkeen olen työskennellyt eri yrityksissä esimerkiksi työnjohtajana, vastaavana mestarina, projekti-insinöörinä ja työmaainsinöörinä. Ja nyt olen tässä, Lehdolla työpäällikkönä.”

Katariina ei itse hakenut Lehdolle töihin vaan Lehdolta lähestyttiin häntä.

”Se oli kaunis tammikuun päivä vuonna 2017, kun sain Lehdolta puhelun ja kyselyn, että kiinnostaisiko siirtyminen Lehdon riveihin.”

Heti ei kuitenkaan löytynytkään Katariinalle sopivaa paikkaa vaan meni vielä kolmisen kuukautta ennen kuin pesti löytyi Lehdolta vastaavana työnjohtajana.

Melkein heti aloitettuaan Katariinan potentiaali huomattiin ja hänelle ehdotettiin Työmaapäällikön erikoisammattitutkintoa. Katariina otti koulutuksen ilolla vastaan. Hän valmistui jouluna 2018.

Pian valmistumisen jälkeen hänelle tarjottiin työpäällikön paikkaa.

”Ja minähän en haastetta karta, vaan tartuin mahdollisuuteen. Ja tällä tiellä ollaan edelleen. En kadu hetkeäkään.”

Ongelmat ovat ratkaisemista varten

Katariina kuvailee itseään ratkaisukeskeiseksi, positiiviseksi ja määrätietoiseksi. Ja sen huomaa hänen työotteestaan.

”En näe työn ominaispiirteitä itselleni raskaina tai haastavina. Ominaispiirteitä kuten esimerkiksi se, että yhtäaikaiset kohteet voivat olla hyvin erilaisia keskenään. Ne ovat enemmän rikkaus ja palkinto. Enemmän työssäni minua haastaa, jos tekemistä ei riitä tarpeeksi!”

Katariina muistuttaakin, että ongelmat ovat ratkaisemista varten eivätkä este etenemiselle.

”Jokainen päivä on erilainen. Jokaisessa päivässä on omat hyvät ja huonot puolet. Rakennusalalla tarvittava taito osata kulkea jatkuvasti eteenpäin vetoaa minuun.” 

Rakennusalalla pärjääminen vaatii Katariinan mukaan mielenlujuutta muutenkin.

”Kaikille se ei sovi, tämä vaatii todella hyvää paineensietokykyä. Myös vaihtelevuus on voimakasta.”

Onnistumisen tunnetta hän kokee, kun työmaa pysyy aikataulussa ja sovituissa kustannuksissa.

Epäonnistumisiin Katariina ei jää vellomaan tai murehdi niitä ennalta liikaa. Siksi hänellä onkin hyvä neuvo muistaa alalle haluaville.

”Jokainen asia on enemmän tai vähemmän haaste, ja samalla mahdollisuus. Eihän niistä tarvitse kuin ottaa kiinni ja hoitaa alta pois.”

Ota yhteyttä
rekrytiimiimme

Senni Tossavainen