Takaisin uutisarkistoon

Uusi päiväkoti nopeasti alulle innovatiivisen kilpailutusmallin avulla

Liminkaan tarvittiin nopeasti uusi 8-ryhmäinen vuorohoitopäiväkoti yhteensä 168 lapselle. Hankkeen käynnistyksessä päätettiin hyödyntää perinteisen tavan asemasta innovatiivisempaa kilpailutusmallia, jossa luotetaan rakennusalan osaajiin. Teknisen johtajan Simo Pölläsen mukaan tämä oli nopea, riskitön ja kustannustehokkuutta lisäävä tapa saatella hanke alulle.

Limingan kunnalla oli tarve hankkia nopeasti uusi päiväkoti. Koska aikataulu oli tiivis, kunta päätti kilpailuttaa rakennuttamisen uudella tavalla, joka perustuu perinteistä väljempään kilpailutuksen pohjaan. Kunta kertoi tarpeista ja vaatimuksista päiväkodin suhteen, ja odotti rakennusalan ammattilaisten ehdotuksiin pohjautuvia, kustannustehokkaista lopputuloksia.

”Totesimme, että tämä oli nopein ja riskittömin tapa edetä.  Perinteisellä kilpailumallilla meillä olisi mennyt kuukausia hankkeen käynnistämiseen. Tässäkin mallissa kilpailutus oli luonnollisesti avoin kaikille toimijoille”, aloittaa Limingan tekninen johtaja Simo Pöllänen.

Talousohjattu kilpailutusmalli

Urakkakilpailun voitti lopulta Lehto Groupiin kuulu Rakennusliike Lehto Oy, joka hyödyntääkin tottuneesti juuri tämän tyyppistä kilpailutusmallia. Lehto kutsuu toimintatapaa talousohjatuksi kilpailutusmalliksi, jossa palveluntarjoajien suunnitteluosaamista pystytään hyödyntämään entistä paremmin.  Yhtiö ei itse asiassa edes osallistu perinteisiin, pitkälle suunniteltuihin kilpailutuksiin.

”Pitkälle suunnitelluissa urakkakilpailutuksissa kustannukset on lyöty lukkoon jo suunnitteluvaiheessa, eikä tarjoaja voi vaikuttaa enää niihin. Meillä Lehdolla taas uskotaan, että jopa 80 % prosenttia rakentamisen kuluista määräytyy nimenomaan suunnitteluvaiheessa, ja siksi haluamme olla mukana itse sekä suunnittelussa että toteutuksessa. Perinteisessä kilpailutusmallissa suunnittelun päämääränä on harvoin sekä kustannustehokkuus että tilojen toimivuus”, aloittaa Perttu Aikkila Lehto Groupista.

”Meille paras tilanne on se, että saamme asiakkaalta tila- ja toiminnallisuusvaatimukset, viitteellisen sijoitteluluonnoksen ja esimerkiksi viitteellisen rakennustapaselosteen. Kun lähtökohta on riittävän väljä, pystymme tuomaan asiakkaalle suunnittelun kautta kustannustehokkuutta. Kustannustehokkuutemme perustuu pitkälti innovaatioidemme ja vakioratkaisujemme hyödyntämiseen. Jos suunnitelmat on jo lyöty pitkälti lukkoon, emme pääse hyödyntämään ratkaisujamme optimaalisesti”, kertoo Perttu Aikkila.

”Lehdolla on kertynyt huomattava määrä osaamista koulu- ja päiväkotisuunnitteluun tilojen käyttäjien kanssa tehdyn yhteistyön tuloksena”, Perttu Aikkila lisää vielä.

Limingassa päästiin tavoitteisiin

Simo Pölläsen mukaan Limingassa päästiin tavoitteisiin: päiväkodin kustannustehokkuuden tavoite täyttyi, hanke saatiin alulle nopeasti, tehokkaasti ja riskittömästi.

”Kuntapuolella nähdään harvoin näin nopeaa etenemistä. Onnistuimme siinä, mitä lähdimme tavoittelemaan”, kertoo Simo Pöllänen.

Myös Lehdon muissa kohteissa pätee sama logiikka: talousohjatulla kilpailutustavalla voi säästää jopa satoja tuhansia euroja suuremmissa hankkeissa, mikä on todettu esimerkiksi kouluinvestointien kohdalla. Lue juttu Iin kouluhankinnasta Lehdon www-sivuilta.

Lisätietoja:
Hankepäällikkö Perttu Aikkila, puh. 040 913 2382, perttu.aikkila@lehto.fi
Tekninen johtaja Simo Pöllänen, Limingan kunta, puh. 044 497 3701, simo.pollanen@liminka.fi