Takaisin uutisarkistoon

Uusi tapa kilpailuttaa tuo kunnalle merkittävät säästöt

Iin uusi koulu

Oulun pohjoispuolella sijaitseva Iin kunta päätti syksyllä 2015 investoida uuteen kouluun oppilasmäärän kasvun myötä. Kunnan johtavat viranomaiset ja päättäjät halusivat toteuttaa Haminan koulun urakkakilpailun siten, että todellinen kilpailu ja tarjousten vertailu olisi mahdollista. Kilpailuun laadittiin selkeät ja tarkat ohjeet, joissa kunta kertoi vaatimuksensa sekä kriteerinsä voittajan valintaan. Näiden perusteella tarjoajat saivat esittää omat ratkaisunsa. Tarjousaikaa oli puolitoista kuukautta.

– Iin kunta on esimerkillisen rohkea ja uudistushaluinen. Kunta kertoi selkeästi tarjouspyynnössään mitä se tarvitsee ja mitkä ovat kilpailutuksen kriteerit. Halusimme tarjota heille talousohjatulla toimintatavalla laaditun ehdotuksen, joka on kaikilta ratkaisuiltaan toimiva, laadukas ja tyylikäs. Olemme erittäin tyytyväisiä, että ratkaisumme voitti ja pääsemme suunnittelemaan ja rakentamaan juuri heidän tarpeisiinsa sopivan, nykyaikaisen ja viihtyisän koulun, iloitsee Lehto Hyvinvointitilat -palvelualueen liiketoimintajohtaja Tuomo Mertaniemi.

Iin viranomaiset ja päättäjät eivät halunneet suunnitteluttaa kouluhanketta liian pitkälle ennen tarjousten pyytämistä.
– Pohdimme syksyllä 2015 tehokasta tapaa kilpailuttaa kouluinvestointimme. Päätimme kertoa tarpeemme ja vaatimuksemme rakennusalan ammattilaisille ja luotimme siihen, että he osaavat tarjota meille fiksuimmat ja kustannustehokkaimmat ratkaisut. Olemme ylpeitä, että osasimme ajatella kilpailutusta uudella tavalla. Vertailulaskelmamme osoittivat, että säästimme tällä kilpailutustavalla satojatuhansia euroja. Suosittelen tätä tapaa myös muille kunnille ja kaupungeille, kertoo Iin kunnanjohtaja Ari Alatossava.

Uudella tavalla toteutettu kilpailutus osoittaa, että kustannustehokkuus ja laatu kohtaavat myös julkisessa rakennuttamisessa, kunhan kilpailutus laaditaan järkevästi.
– Iin kunnalla oli parin vuoden takaa hyvä tilaajakokemus KVR-hankkeesta, jossa urakoitsijalle siis kuului kohteen suunnittelu ja rakentaminen kunnan tarpeiden mukaisesti. Kyseinen hanke onnistui hyvin ja halusimme saman toteutustavan myös uuden koulun rakentamiseen. Emme siis esittäneet tarjoajille nytkään mitään valmiita suunnitelmia, sillä emme halunneet rajoittaa heidän tulevia ehdotuksiaan. Keskityimme vain kuvaamaan tarpeitamme sekä laatu- ja teknisiä vaatimuksiamme, kuvailee Iin kunnan tekninen johtaja Markku Vitikka.

Iin kunta arvioi tarjoajien ehdotukset tarjouspyynnössä kuvatulla tavalla, jolloin laadun painoarvo vertailussa oli 30 % ja hinnan 70 %. Tarjouskilpailu herätti laajan mielenkiinnon ja kunta sai laadukkaita tarjouksia peräti 13 kappaletta. Tarjousten laatuarvioinnin suoritti työryhmä, jossa oli mukana opetus- ja teknisentoimen asiantuntijoita sekä kunnan luottamushenkilöitä.

– Tarjousten laatuarvioinnin jälkeen suljetut hintakuoret avattiin ja tehtiin kokonaistaloudellisuusvertailu, jonka tuloksena Lehdon tarjous todettiin parhaaksi sekä laadun, että urakkahinnan suhteen. Kokemuksemme mukaan tällainen kilpailutustapa varmistaa parhaan lopputuloksen ja kustannustehokkuuden, Markku Vitikka toteaa.

Nykyaikainen oppimisajattelu lähtee siitä, että opiskeluun tarjotaan myös vaihtoehtoisia tilaratkaisuja. Myös Iin kunta kannusti tarjoajia luoviin tilaratkaisuihin.
– Lehdon tarjouksessa koulutilat on suunniteltu siten, että opiskelu on mahdollista luokkahuoneiden lisäksi myös koulun muissa tiloissa. Oppilaat ovat yksilöitä, ja siinä missä yksi viihtyy isossa ryhmässä, niin toinen vaatii keskittyäkseen rauhallisemman sopen. Uudet koulutilat tukevat erinomaisesti oppimista ja tarjoavat Iin lapsille ja nuorille viihtyisät tilaratkaisut niin yksilö- kuin ryhmätyöskentelyynkin, opetus- ja varhaiskasvatuspäällikkö Vesa Anttila kertoo silminnähden tyytyväisenä.

Lisätiedot:

Lehto Hyvinvointitilat

Tuomo Mertaniemi, liiketoimintajohtaja
p. 040 774 7661, tuomo.mertaniemi@lehto.fi
Juha Paananen, kehitysjohtaja
p. 040 771 7120, juha.paananen@lehto.fi

Iin kunta:

Ari Alatossava, kunnanjohtaja
p. 040 567 6700, ari.alatossava@ii.fi
Markku Vitikka, tekninen johtaja
p. 050 3950 360, markku.vitikka@ii.fi
Vesa Anttila, opetus- ja varhaiskasvatuspäällikkö
p. 050 4068 500, vesa.anttila@ii.fi