Työnjohtajan päivä Lehdolla

Lehdon työnjohtajan päivät vaihtelevat työmaasta toiseen. Olisiko tässä sinun huomispäivän työnkuvasi? Lue alta Teron päivästä Lehdon työmaalla. 

» Katso kaikki avoimet työpaikkamme

Tämä kuvareportaasi on julkaistu ensimmäisen kerran 14.10.2020.

Aamu alkaa kahvilla työmaakopissakin. Vastaava työnjohtaja Tero Lohela aloittaa päivänsä, kuin minkä tahansa – kahvikupposella. Samaan hetkeen hän pääsee vaihtamaan kuulumiset työmaahenkilöstön ja urakoitsijoiden kanssa, olivat ne sitten satunnaista höpöttelyä tai tärkeitä huomioita työmaan toiminnasta.

Tänään tarjolla on myös rahkapullaa, onhan sentään perjantai.

 

Lohela tarkistaa työmaan pintapuolisesti joka aamu. Aivan hirveästi tarkistettavaa ei ole, sillä työvaiheen omat työnjohtajat huolehtivat pitkälti urakoitsijoiden tarpeista ja tiedoista. Vastaavan työnjohtajan pitää kuitenkin pyörittää käsissään jatkuvasti muuttuvia vakioita, sillä kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Edellisenä yönä puhkunut Aila-syysmyrsky ei ole tiettävästi tehnyt tuhojaan, sillä kaikki vaaran paikat tarkistettiin edellisenä päivänä erityisen huolellisesti. Täytyy kuitenkin varmistaa, että kaikki on kohdallaan – ja turvallista.

Tähän Helsingin Myllypurossa sijaitsevalle, muutamaa kuukautta aiemmin käynnistyneelle työmaalle nousee yhteensä 77 asuntoa kuuteen asuinkerrokseen. Ylimpään kerrokseen tulevat saunatilat ja IV-koneisto.

Tätä ennen tontilla oli valtava parkkipaikka ja paljon tyhjää tilaa.

Työmaa näyttää hyvältä. Tuuli on pyöritellyt joitain roskia sinne tänne, mutta mitään vaarallista ei tule vastaan.

Lohelan ura yrityksessä alkoi vuonna 2014 silloisen Rakennuskartion leivissä, josta muodostui Lehto Group kaksi vuotta myöhemmin. Kun edellinen projekti oli päättynyt, kävi Lohela vuoden mittaisella työrupeamalla toisessa yhtiössä. Se ei kuitenkaan ollut oikea ratkaisu, vaan veri virtasi takaisin Lehdolle.

– Tuntui, että siellä oman työskentelytavan toteuttaminen oli haastavampaa, Lohela kertoo.

– Täällä se onnistuu paremmin, sillä työtä ei vaikeuteta turhaan puuduttavalla byrokratialla. Toki samalla tulee suuri vastuu, mutta täällä myös luotetaan sinun tekemiseesi.

Lehdon bravuuri on oma teollinen rakentaminen; keittiö-kylpyhuone-elementit kasataan valmiiksi Oulaisissa sijaitsevassa tehtaassa ja nostetaan lopuksi paikoilleen. Aikaavievät tarkat työt voidaan tehdä kuivissa ja tasaisissa olosuhteissa tehtaalla, eikä työmaalla tarvitse käytännössä kuin kytkeä sähköt ja vesiliitännät kiinni. Samoja menetelmiä hyödynnetään myös kasvavassa trendissä, puukerrostalorakentamisessa. Siinä tosin moduulit ovat huoneen kokoisia.

– Moduulit nopeuttavat työmaata huomattavasti. Kyllä siinä ainakin kuukauden päivät saadaan projektista pois, Lohela kertoo.

– Ei tarvitse nostella keittiön kalusteita hankalasti parvekkeen aukoista läpi, niin kurottajakulutkin vähenevät.

Urakoitsija viimeistelee kerrosta valua varten. Urakoitsijoiden lisäksi tällä työmaalla on myös omaa väkeä, aina rakennusmiehistä putkimiehiin. Omaa porukkaa pyritään käyttämään aina, kun se on mahdollista.

Työmaan tarkastus on ohi. Kopissa odottaa pino paperitöitä; työmaan yleisien asioiden hoitoa, laskujen läpikäymistä, urakoitsijoiden ajoituksien suunnittelua sun muuta.

Vai voiko sitä kutsua enää paperityöksi, kun suurin osa tehdään digitaalisesti.

Ikkunoiden asennuksiin erikoistuneet urakoitsijat ovat saapuneet työmaakopille. Ensimmäisenä on luvassa työmaalle perehdyttäminen ja vaadittujen lomakkeiden täyttäminen.

Taustalla Lohela skannaa valttikortteja ja työturvallisuuskortteja, kun urakoitsijat raapustavat puumerkkinsä todistuksena siitä, että perehdyttäminen on tosiaan käyty läpi.

Lohela antaa perehdytyksen, allekirjoituttaa ja digitalisoi noin 500 samanlaista lippulappusta työmaan aikana.

– Saattaa olla tuhatkin, en ole koskaan tarkasti laskenut, Lohela kertoo huvittuneena.

Rahkapullia on vielä jäljellä. Ainakin hetken verran.

Päivän ensimmäinen haaste saapuu, kun ikkunaa asentamaan tulleet tarkkasilmäiset urakoitsijat huomaavat, että ikkunoiden tuuletusikkuna on siirtynyt arkkitehdin piirustuksissa väärään kohtaan. Pikainen soittokierros paljastaa, että ongelma ratkeaa helposti – päivittämällä pohjapiirustukset.

Asentamista päästään jatkamaan välittömästi.

Lehdon vakiokalustoon kuuluva putkimies pyytää vielä varmistusta lattiapinnan korkeuteen. Helpompi kysyä ennen kuin jälkeen, ja aina saa kysyä.

Kaikki oli kuitenkin kohdallaan; lattia on juuri oikealla korkeudella, ja putket mahtuvat mainiosti. Matala hierarkia kannustaa kysymään aina, jos jokin mietityttää – on aina helpompi reagoida tilanteeseen etukäteen kuin pohtia jälkikäteen, että mikäs menikään vikaan.

Lohelan lähitulevaisuus on selvää, ainakin muutamaksi vuodeksi eteenpäin. Kun tämä työmaa valmistuu, Lehdolla on tarjota jo seuraavaa. Tilauskantaa on pitkälle, joten varmuus omasta elämäntilanteestakin luo turvaa.

Myös mahdollisuus kehittää uraansa on erinomainen.

– Täällä työpäälliköt nostetaan työmaalta tehtäviinsä ja siten tietävät, miten työmaalla oikeasti menee ja mitä siellä tarvitaan, Lohela kuittaa.

Etsimme juuri nyt vastaavia työnjohtajia lukuisiin hankkeisiimme.

Onko oma projektisi päättymässä tai päättynyt, vai etsitkö vain parempaa paikkaa työskennellä? Haluatko päästä vaikuttamaan omaan työhösi? Tahdotko, että sinua kuunnellaan?

Tule meille.

» Katso kaikki avoimet työpaikkamme