Search
Close this search box.

Uratarinat | Jone Kuusimo

Työnjohtaja Jone Kuusimo: ”Me rakennamme Suomea sukupolvelta toiselle”

Jone Kuusimo työskentelee Lehdon Hartolan tehtaalla työnjohtajana. Hän ei vielä ole täysin varma, mikä hänestä tulee isona. Sen sijaan hän tietää mihin suuntaan rakennusalan Suomessa tulisi mennä ja, että Lehto pystyy toimimaan siinä edellärakentajana.

Jone Kuusimo on työskennellyt Lehdolla noin neljän vuoden ajan. Välillä työtehtävät ovat vaihdelleet enemmänkin, mutta tuotannon työnjohtaja on asema, jossa ihmisläheinen Jone viihtyy erittäin hyvin.

”Työnjohtajan työ on todella palkitsevaa, kun pääsee lopuksi näkemään sen hyvän lopputuloksen, joka on tiimin kanssa saatu aikaan.”

Rakennusala ja rakennukset ovat aina kiehtoneet häntä ja siksi hyvän työn mittarina toimii myös oma fiilis.

”Kun tuote on sellainen, jossa voisi itsekin asua, niin silloin se on onnistunut. Tällainen onnistuminen palkitsee työssäni.”

Työnjohtaja Jone Kuusimo on työskennellyt Lehdolla vuodesta 2017.

Opiskelija! Tartu Lehto uralupaukseen

Viihtyminen asemassa johtuu myös siitä, että työhyvinvointi ja -turvallisuus ovat lähellä Jonen sydäntä. Työnjohtajana hän pääsee vaikuttamaan näihin asioihin. Yksi hänen tärkeimmistä tehtävistään on varmistaa, että jokaisella on hyvä olla.

”Kun työntekijälle on selvät suunnitelmat, miten tehdä työ, hänellä on siihen materiaalit ja hyvät työolosuhteet, niin tuote syntyy ikään kuin näiden perusteiden sivutuotteena. Minun tehtäväni työnjohtajana on varmistaa, että nämä edellytykset ovat kunnossa.”

Vuoropuhelua ja yhteinen suunta

Tehtaan työnjohtajalla harvoin on kahta täysin samanlaista työpäivää, mutta jokainen päivä perustuu kuitenkin samaan. ”Tämä työ on vuoropuhelua työntekijöiden ja työnjohtajien välillä, sekä suunnittelun, tehtaiden ja työmaiden välillä. Siihen koko homma perustuu. Yksi yhteinen suunta, jota kohti kaikki mennään.”

Työt alkavat aikaisin aamulla ja Jonen kohdalla kaikki lähtee aamukierroksesta. ”Eli kierrän oman vastuualueeni tehtaalla. Kierroksen aikana kerään työntekijöiltä murheet ja ongelmat. Sen jälkeen palaverien ja puheluiden avulla pyrin ratkaisemaan nämä ongelmat päivän mittaan. Eli toisin sanoen teen paljon kehitys- ja suunnittelutyötä. Päivän aikana pystyn luottamaan omiin kymppeihini eli tiiminvetäjiin, että linja liikkuu.”

Välillä työ on erittäin hektistä ja jaksamisesta pitää muistaa huolehtia säännöllisellä tauottamisella. Jone myös tietää, että virheitä on turhaa jäädä murehtimaan liian pitkäksi aikaa. ”Töitä en kanna kotiin. Kun liivi jää työpaikan narikkaan, niin se on päivä ohi. Enemmänkin ajattelen asian siltä kantilta, että jos jotain virheitä on päässyt sinä päivänä sattumaan, niin se ei enää tulee toistumaan. Kertaluontainen moka ja ensi kerralla ollaan taas viisaampia.”

Työturvallisuus on jatkuvaa kehittämistä

Noin kymmenen vuoden aikana Kuusimo on huomannut työturvallisuuden kehittyvän niin tehtaissa kuin yleensäkin rakennusalalla. Kuitenkin hänen mielestään siinä on vielä rutkasti kehittämisen varaa henkilötasolla. ”Prosessit ovat alalla kunnossa. Meillä on hyvin selkeät sävelet, miten saadaan perusturvallisuus toimimaan. On CE-merkityt laitteet, työturvallisuus- ja tulityökortit sekä pääsy kaikkiin tarpeellisiin suojavarusteisiin. Siltikin ongelmia tulee vielä henkilötasolla.”

Tätä hän kuvailee ”ei väliä”-asenteeksi. Suojalasit löytyvät kyllä jokaiselta, mutta niiden käyttöastetta pitäisi vielä kasvattaa. Otsalla olevat suojalasit eivät suojaa silmiä, eivätkä työpisteelle unohdetut suojaa mitään. ”Moni esimerkiksi myös ajattelee, että enhän minä nyt kompastu. Siltikin joku jossain joka viikko kompastuu. On täysin mahdoton yhtälö jo alusta alkaen, että omalle kohdalle ei koskaan kävisi niin.”

Muutosta parempaankin on ja suurin osa niistä on yksinkertaisia pieniä muutoksia. ”Esimerkiksi nojatikkaat ovat vaihtuneet nousutelineisiin. Tehdastasolla tällaisten työmenetelmien korjaaminen on kehittynyt huomattavasti. Etsitään aktiivisesti uusia ratkaisuja ja tehdään asiat paremmin, tehokkaammin ja turvallisemmin.”

Oman tiiminsä viikon Kuusimo aloittaa aina palaverilla, jossa ensiksi käydään läpi työturvallisuutta. ”Me rakennamme Suomea sukupolvelta toiselle. Sen tulisi olla turvallista tekemistä. Ensin aina turvallisuus ja sitten tuote.”

Lehto ja tulevaisuus

Kuusimo näkee Lehdolla olevan todella hyvät edellytykset toimia pitkälle tulevaisuuteen rakennusalan edellärakentajana. ”Me kehitymme jatkuvasti ja itsekin yritän aktiivisesti edistää tuotetta ja tuotantoa, sen mitä omassa työnkuvassani pystyn.”

Hän haaveileekin omien sanojensa mukaan entisajan rakentamistavasta, jolloin talot rakennettiin kestämään vähintään sata vuotta. ”Oma henkilökohtainen tavoite on, että se ei edes jää sataan vuoteen vaan sitten esimerkiksi putkiremontin tekeminen takaa toiset sata vuotta. Korjausten tulee olla helposti tehtävissä ja siihen suuntaan haluan kehittää Lehdonkin tulevaisuutta.”

Hän toivoo, että Lehdolla keskitytään jatkossakin tuotteen kestämisen parantamiseen samalla tehden niistä entistä ekologisempia ja energiatehokkaampia. Lehdon puukerrostalot ovat yksi hyvä esimerkki. Jone Kuusimo näkee puurakentamisessa tulevaisuuden ja sen, että se tekee kunniaa entisajan rakentamiselle. Ja Lehto on tälle tulevaisuudelle oikea tekijä.

Ota yhteyttä rekrytiimiimme!

Lehdon rekrylinja

Tavoitettavissa varmimmin ma-pe klo 9-15