Puurakentaminen on tässä hetkessä kuuma ja kiinnostava teema. En ihmettelisi, vaikka se nousisi ensi kevään eduskuntavaalienkin yhdeksi kärkiteemaksi. Esimerkiksi Puupäivillä 3.11.2022 pohdittiin, millaisia mahdollisuuksia puurakentamisella olisi tässä markkinassa ja miten puurakentamista voitaisiin kasvattaa.
Ilmastonmuutos puskee meitä jo eteenpäin tekemään päätöksiä ja ratkaisuja. Lisäksi puurakentamista tukee moni muu seikka, kuten kohtuuhintaisuus, rakentamisen aikainen pienempi hiilijalanjälki, viihtyisä asuminen, rakentamisen aikainen kuivaketju ja esimerkiksi sisäilman laatu. Ympärillämme on paljon tarvetta ja tahtoa – mutta mistä ratkaisut tästä eteenpäin?
Meillä Lehdolla on tähän kiinnostavaa kerrottavaa. Tässä muutama havainto, joiden ääreen kannattaa pysähtyä hetkeksi.
Markkinaehtoisen kasvun alkuaskeleet
Jotta puurakentamisen kasvu tapahtuisi markkinaehtoisesti, täytyy puukerrostalojen olla laadultaan ja kustannuksiltaan kilpailukykyisiä betonitaloihin nähden. Asiakkaamme eivät ole vielä valmiita maksamaan kalliimpaa hintaa ainoastaan puu-raaka-aineesta, vaikka se onkin kiinnostava vaihtoehto yhä useammalle asunnonostajalle. On muistettava, että asuminen on jo nyt verrattain kallista Suomessa.
Jotta puurakentamisen haluttu laatu ja kustannuskilpailukyky saavutetaan, täytyy rakentamisen tuottavuutta merkittävästi parantaa. Tähän puu sopii erinomaisesti. Tuottavuuden parantamisessa yksi vaihtoehto ja ennen kaikkea mahdollisuus on rakentamisessa käytetyt, yhä pidemmälle jalostetut teolliset tuotteet. Esimerkkinä tilamoduulit, jotka valmistetaan alusta loppuun asti tehtaan sisätiloissa ja tuodaan asennetavaksi työmaalle.
Tehdastuotannon avulla puurakentamisesta saadaan tehtyä edullisempaa, jos tuotantoa päästään tekemään teollisena sarjatuotantona sellaisilla suunnitteluratkaisuilla, jotka hyödyntävät puun suotuisia ominaisuuksia. Kaavoittaja voi edistää tai estää esimerkiksi tilaelementeistä tehtävien kerrostalojen rakentamismahdollisuuksia esimerkiksi rakennusalueiden rajoja koskevilla linjauksillaan. Puusta olisi hyvä päästä suunnittelemaan puun ominaisuudet huomioiden. Toisin sanoen: puu pitää suunnitella puuna – ei betonina
Alla tämä kaikki vielä helpommin haukattavana kuvana: positiivinen kehä puurakentamisen kasvulle. Mitä ajatuksia tämä herättää? Voisiko tämä olla puurakentamisen kasvun mahdollistavaa ajattelua sinun mielestäsi?
Tero Karislahti, Asunnot-palvelualueen johtaja
P.S. Tutustu myös videoon, jossa näet, kuinka puukerrostalo rakentuu kotimaisella Hartolan tehtaalla >>>