On myös hyvin yleistä, että suurissa hankkeissa saadaan vain pieni hajonta tarjouksiin. Taloyhtiö on maksanut jo pitkälle viedyistä suunnitelmista esim. 50 000–100 000 euroa ja niiden muuttaminen tuo uusia kustannuksia ja koko hanke voi pahimmillaan ajautua solmuun.
Miten saada tarjouksista selville taloudellisin ja taloyhtiölle soveltuvin tarjous?
Olen osallistunut viimeisten kuukausien aikana jo kymmeniseen urakkakilpailuun, jossa putkiremontin lopullinen suunnittelu kuuluu osaksi urakkaa. Laadukkaassa hankesuunnitelmassa on määritelty millaisen putkiremontin taloyhtiö haluaa. Valtaosalla korjausiässä olevilla kerrostaloilla on mahdollisuus antaa urakoitsijan toteuttaa remontti sekä teknisen työvaiheen suunnittelu.
Tällaisessa tarjouskilpailuissa taloyhtiö pystyy arvioimaan hankkeen toteutustapoja, tekniikoita ja aikatauluja sekä pohtimaan niiden kustannusvaikutuksia. Taloyhtiö pystyy valitsemaan vertailemalla mikä tarjotuista vaihtoehdoista olisi soveltuvin heidän käyttöönsä. On huomion arvioista, että tällä menettelyllä taloyhtiö on saanut satojen tuhansien eurojen säästöjä!
Johtopäätökset ovatkin seuraavat:
Jos putkiremontin tarjouspyynnössä on hyvin tarkat suunnitelmat, taloyhtiö ei saa etujaan ajavia tarjouksia putkiremonttihankkeelle. Liian tarkka tarjouspyyntö rajoittaa kilpailua. Taloyhtiön saamat tarjoukset eivät pahimmillaan aja tilaajan etua, koska suunnitelmassa on ollut tuotannon näkökulmasta katsottuna epäedullinen toteutusperiaate. Putkiremontin tilaaja tekee siis mittavat kilpailutukset eikä kuitenkaan saa säästöjä aikaan toivotulla tavalla. Taloyhtiön kannattaakin jättää putkiremontin tekniset toteutusvaihtoehdot urakkakilpailutuksessa avoimeksi.
Onko teidän taloyhtiössänne tulossa putkiremontti lähitulevaisuudessa?
Ota rohkeasti yhteyttä, niin saat tuotannon näkökulman putkiremontin toteutukseen.
Jaakko Hartikainen, Myyntipäällikkö
Soita 050 518 9888
tai lähetä sähköpostia jaakko.hartikainen@lehto.fi