Search
Close this search box.

15.12.2016

”Tervetullutta ravistelua rakennusalalle”

Kirjoittaja

Hannu Lehto

Tänä syksynä rakennusalaa on ravisteltu mediassa tuottavuuden ja tehokkuuden tiimoilta. Voiko putkiremontteja tehdä edullisemmin tai nopeammin? Miksi Suomessa ei olla niin tehokkaita kuin muualla? Tämä keskustelu on enemmän kuin tervetullutta. On aika herätellä luutuneita käsityksiä siitä, että rakentamisen pitää olla kallista ja hidasta.

Lehdon kehittämä talousohjatun rakentamisen malli on saanut alkunsa siitä kysymyksestä, miten rakentamisen hintalappua voitaisiin pienentää. Malli on syntynyt pitkän ajan kuluessa ja porukalla. Itse törmäsin ajatukseen toimiessani 30 vuoden ajan tarjouslaskijana: sain käsiini toistuvasti suunnitelmia, joissa oli lähes aina erilainen ratkaisu vaikkapa rakennuksen perustuksille tai ovikaavioille. Jäin miettimään, mitä tämä aiheuttaa rakentajalle: pyörän keksimistä aina uudelleen, kulujen kohoamista ja tuottavuuden murhaamista.

Suomessa rakennetaan prototyyppejä

Talousohjattu rakentaminen perustuu siihen lähtökohtaan, että 80 % rakentamisen kuluista määräytyy jo suunnitteluvaiheessa. Tästä syystä Lehto haluaa pitää suunnittelun ja toteutuksen yksissä käsissä. Rakentamisessa tehokkuutemme kulminoituu esivalmistukseen sekä hyviksi havaittuihin, vakioituihin ratkaisuihin. Emme siis keksi pyörää aina uudelleen. Lisäksi hyödynnämme innovatiivisia moduuleja ja elementtejä. Kerrostaloihimme voidaan laskea tehtaallamme valmistuneet keittiö- ja pesuhuone -moduulit sen sijaan, että ne tehtäisiin hankalasti paikan päällä.

Ihminen oppii toistamalla. Rakennusalalla tehdään liikaa hankkeita keksimällä pyörää aina uudestaan, jolloin itse asiassa työskennellään jatkuvasti prototyyppien parissa. Tämä ei voi olla tehokasta eikä edullista asiakkaan kannalta. Sen sijaan kannattaa konseptoida ja pyrkiä toistamaan hyväksi havaittuja keinoja. Se nostaa paitsi rakentamisen laatua, keventää myös hintalappua.

Toivon, että toimialamme herättely jatkuu tästä eteenpäinkin. Se pakottaa alan toimijat kehittymään ja lopulta tästä kaikesta hyötyvät asiakkaat. Meidän ammattilaisten vastuulla on tarjota yhtä aikaa laatua ja kustannustehokkuutta.

— Hannu Lehto

Tämä on blogi Lehdon kehittämästä talousohjatusta rakentamisesta. Avaamme tarina kerrallaan, mistä Lehdon innovaatiossa on kyse.

Jaa Facebookissa
Jaa LinkedInissä
Jaa Twitterissä