Rakennesuunnittelu ei ole aina helppoa. Eikä siinä tulla hyväksi vahingossa, mutta yhdessä onnistumiset, positiivinen palaute asiakkailta sekä työporukan kaveria-ei-jätetä -tiimihenki tekevät työstä palkitsevaa. Kun perusasiat ovat hallussa, niin suomalaisen sisun värittämällä työmoraalilla varustettu aktiivinen vasta-alkajakin pääsee nopeasti ihastelemaan itsesuunnittelemiensa rakennusten kohoamista kohti pilviä, nauttimaan rennosta meiningistä sekä ajoittaisen mustan huumorin siivittämistä työpäivistä. Ja tietysti heittämään esimiehelle haasteita salaa harjoiteltujen lämärien muodossa työpäivän jälkeen sählykentällä.
5) Matematiikka. Vaikka jokapäiväisessä työssä ei tarvitsekaan ratkaista kolmannen asteen epäyhtälöitä jakokulmassa, tämä taito kuvastaa kykyäsi ymmärtää, omaksua ja soveltaa haastaviakin ajatusmalleja ulkoa opettelemisen sijaan. Rakennesuunnittelussa matematiikan ei kuulu olla se haastavin osa-alue, joten teet elämäsi huomattavasti helpommaksi, jos hallittu taitotaso on reilusti arjessa vaaditun yläpuolella.
4) Statiikka. Jos työhaastattelussa ihosi nousee kananlihalle, kun eteesi työnnetään kynä ja paperi, ja pyydetään piirtämään kaksiaukkoisen vapaasti tuetun palkin leikkausvoima- ja momenttikuviot, kannattaa kurssikirjat kaivaa uudestaan esille kertausta varten. Jokaisen ei tarvitse hallita kaikkia FEM-analyysien kiemuroita, mutta on sanomattakin selvää, että yksinkertaisten rakenteiden staattiset toimintamallit tulee osata unissaankin.
3) Tietomallintaminen on parasta aikaa mullistamassa rakennusalaa, joten aallonharjalla ratsastamiseen vaaditaan laajaa tietomalliohjelmistojen osaamista. Tietomallintaminen ei ole pelkästään rakennesuunnittelun työkalu; on tärkeä oppia myös ymmärtämään sen mahdollisuudet koko rakennuksen elinkaaren aikana aina kustannuslaskennasta ylläpitoon asti.
2) Sosiaaliset taidot. Let’s face it! Rakennesuunnittelu on tiimityötä ja asiakaspalveluammatti, eikä ujoinkaan insinööri voi enää piiloutua piirustuslaudan tai sähköpostin taakse. Työpäivät kuluvat tiiviissä yhteistyössä oman projektiryhmän, esimiesten, muiden alojen suunnittelijoiden, asiakkaan sekä työmaan kanssa. Niin kasvotusten kuin kaikilla mahdollisilla laitteilla – ja jopa kielillä. Kohteliasta kanssakäymistä ja small talkia arvostetaan, ja omat suunnitteluratkaisut pitää osata uskottavasti perustella. Vakava ei missään tapauksessa tarvitse olla, ainoastaan vakavasti otettava. Voit olla rohkeasti oma persoonallinen itsesi, kunhan jätät edustavan kuvan itsestäsi ja työnantajastasi.
1) Asenne. Oletko se, jolla on jokaiseen ratkaisuun kolme ongelmaa vai se, jolla on jokaiseen ongelmaan kolme ratkaisua? Arvaat varmaan, kumpi on se pidetympi ja paremmilla etenemismahdollisuuksilla varustettu työkaveri, joka pyydetään ratkomaan yhdessä eteen tulevia haasteita. Haasteita, joissa kyntesi näyttämällä olet taas askeleen lähempänä matkallasi kohti oman alasi huippuosaajana olemista. Tee piirun verran enemmän kuin pyydetään ja ole himpun verran parempi kuin oletetaan. Tällöin nopea uralla eteneminen on taattua.
Tuntuuko, että kaikki edellä mainittu on ihan itsestäänselvää ja sinulla on nämä taidot jo hanskassa? Todennäköisesti olet silloin juuri se etsimämme ”huipputyyppi”, jonka haluaisimme täydentämään innokasta ja eteenpäin pyrkivää porukkaamme. Ota yhteyttä minuun ja ryhdy meidän työkaveriksi. Lupaamme syöttää sinulle reikäpallon lapaan heti ensimmäisessä pelissä!