Search
Close this search box.

Lehto rakentaa Pohjoismaiden ensimmäisen laajamittaisen tekstiilinkäsittelylaitoksen: voisiko rakennusala hyödyntää enemmän ekologisia kierrätyskuituja?

Lehto Group Oyj
Lehdistötiedote
18.8.2020 klo 13.30


Havainnekuva. Ei vastaa yksityiskohtaisesti lopullista toteutusta.

Lehto rakentaa Paimioon Pohjoismaiden ensimmäisen tekstiilinkäsittelylaitoksen, joka tulee ensi vuodesta lähtien ratkomaan globaalia poistotekstiileihin liittyvää ympäristöongelmaa niin yritysten kuin kuluttajatekstiilien osalta. Vaatteiden valmistamiseen käytetään maailmanlaajuisesti runsaasti luonnonvaroja ja lyhyen käytön jälkeen ne poltetaan energiaksi, jolloin materiaalit menetetään. Pelkästään Suomessa syntyy vuosittain noin 100 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä, josta noin 80 prosenttia päätyy lämpöenergiaksi.

Paimion laitos muuttaa ensi vuodesta lähtien tekstiilijätteen kierrätyskuiduksi, erityisesti teollisuuden tarpeisiin. Tuleva laitos pystyy vuosittain käsittelemään 12 000 tonnia poistotekstiiliä kierrätyskuiduksi, mikä on noin 10 prosenttia Suomen tekstiilijätemäärästä.

Laitoksen rakennuttava Rester keskittyy laitoksen valmistuttua yritysten poistotekstiilien ja teollisuuden hukkamateriaalin jalostamiseen. Lounais-Suomen Jätehuolto puolestaan käsittelee omalla linjastollaan kotitalouksien poistotekstiiliä kierrätyskuiduksi. Jalostuslaitos avataan Paimioon, jonne on tarkoitus rakentaa merkittävä kiertotalousyritysten ja tuotantolaitosten keskittymä.

Teollinen tila on kooltaan noin 3000 neliötä ja tilojen suunnittelussa on huomioitu kestävyys tilojen vuokralaisten liiketoiminnan mukaisesti. Tilan neliöt on pyritty suunnittelemaan mahdollisimman tehokkaiksi ja joustaviksi tekstiilikuitujen käsittelyä varten.

”Poistotekstiilin jalostuslaitos aloittaa tekstiilien kiertotalouden uuden aikakauden Suomessa. Yhteistyö Lehdon kanssa on ollut inspiroivaa. He ovat pystyneet luomaan meille nopeasti tilaratkaisut Suomessa ja maailmallakin melko uudentyyppiseen tuotannolliseen toimintaan. Meille tärkeää on ollut myös se, että rakentaja on ollut aktiivinen suunnitteluvaiheessa eri osapuolia huomioiden ja on tehnyt pitävän aikataulun ja budjetin hankkeelle. Lisäksi Lehto rakentaa uskollisena liiketoimintamme luonteelle: ekologisuus on huomioitu tilasuunnittelussa hyvin”, kertoo Rester Oy:n toimitusjohtaja Outi Luukko.

Kierrätyskuitu mahdollisuus myös rakennusalalle?

Resterin toimitusjohtaja Outi Luukon mukaan tekstiileistä syntyvä kierrätyskuitu voisi olla mahdollisuus myös rakennusteollisuudelle, joka käyttää vielä melko paljon neitseellisiä kuituja tuotannossaan.

”Autoteollisuudessa tekstiilien kierrätyskuitu on jo arkinen ilmiö esimerkiksi autojen sisustuksessa. Rakennusteollisuudessa kierrätyskuitu voisi hyvin korvata neitseellisiä kuituja esimerkiksi eristämisessä. Tässä on ympäristön kannalta todella kiinnostava ja valjastamaton resurssi tarjolla”, kertoo Outi Luukko.

Lisätietoja:
Outi Luukko, toimitusjohtaja, Rester Oy, puh. 0400 406 083
Samuli Shidfar, aluejohtaja, Lehto Tilat Oy, puh. 040 647 3741

Jaa Facebookissa
Jaa LinkedInissä
Jaa Twitterissä