Search
Close this search box.

Lehto rakentaa Utsjoelle monitoimitalon kouluineen, päiväkoteineen ja monitoimitiloineen – hanke tuo myös työtä pohjoiseen

Lehto Group Oyj
Mediatiedote
20.6.2019

Utsjoen kunta ja rakennusliike Lehto Group ovat allekirjoittaneet noin 4,0 miljoonan euron arvoisen sopimuksen monitoimitalo-hankkeesta, johon kuuluvat T-mallinen koulu, päiväkoti sekä monitoimitiloja. Yhteensä huoneistoalaa on valmistuvassa kohteessa noin 1700 neliömetriä ja se käsittää tilat noin 70 – 90 lapselle aina varhaiskasvatuksen parista lukiolaisiin asti. Rakennus toteutetaan yhteen kerrokseen. Rakennustyö pääsee käyntiin kesäkuussa ja kohde valmistuu kesällä 2020.

Tämä rakennus tulee todelliseen tarpeeseen ja on ykkösprioriteetti kunnan rakennushankkeista. Meille tärkeitä kilpailutuksessa olivat laatu- ja hintakriteerit sekä referenssit julkisesta rakentamisesta tietyssä kokoluokassa. Tätä kautta päädyimme yhteistyöhön Lehdon kanssa, kertoo rakennustarkastaja Markku Porsanger Utsjoen kunnasta.

—Tilojen suunnittelussa on huomioitu paikallinen kaksikielisyys ja kahden kulttuurin vaatimukset: esimerkiksi päiväkodissa on sekä suomen että saamenkieliset ryhmät ja samoin koulun tiloissa on huomioitu, että tiloissa toimii sekä saamen että suomenkielisiä opetusryhmiä, jatkaa Markku Porsanger. 

Kunta turvaa budjetin urakkamallin valinnalla

Utsjoen kunta valitsi perinteisen urakkamallin sijasta niin sanotun S&R eli suunnittele ja rakenna -mallin.

—Perinteisessä urakkamallissa kunta jää helposti hinnan armoille ja on vaikeuksissa jo projektin alkumetreillä. Kyllä pienen kunnan prioriteettina on turvata talous niin, ettei budjetti veny. Samalla S&R- mallissa pystytään molempien osapuolien näkemykset sovittamaan yhteen jo suunnitteluvaiheessa, kertoo Markku Porsanger. 

—Tämä urakkamalli oli erittäin viisas päätös kunnalta. Kun suunnittelu ja toteutus yhdistetään saman tekijän käsiin, pysyvät sekä budjetit että aikataulut paremmin käsissä. Tämä perustuu muun muassa siihen tosiasiaan, että jopa 80 % rakentamisen kustannuksista syntyy jo suunnitteluvaiheessa. Niinpä kustannuksiin ei voi vaikuttaa enää kovin paljon työmaalla, toteaa asiakkuuspäällikkö Jukka Vuokila rakennusliike Lehto Groupista.

Projekti tuo työtä pohjoiseen

Lehto rakentaa kouluja ympäri Suomen, ja Utsjoen kohde on tällä hetkellä yhtiön pohjoisin hanke. Se tuo mukanaan Utsjoelle myös työtä.

—Hankkeen toteutumisen kannalta oleellisessa roolissa on myös paikallisen työvoiman käyttö, vaikka Lehto hyödyntääkin rakentamisessaan mahdollisuuksien mukaan myös kotimaisilla tehtailla tehtyjä, valmiita elementtejä ja moduuleja. Työtä tarjoutuu ehkä noin 10 – 20 hengelle, määrä tarkentuu suunnitelmien edetessä, kertoo asiakkuuspäällikkö Jukka Vuokila Lehto Groupilta. 

Lisätietoja:

  • Jukka Vuokila, asiakkuuspäällikkö, Lehto Group, Hyvinvointitilat, puh. 040 773 4002 
  • Markku Porsanger, rakennustarkastaja, Utsjoen kunta, puh. 0400 158 561
  • Lisätietoa Lehdon kouluista

Jaa Facebookissa
Jaa LinkedInissä
Jaa Twitterissä