Search
Close this search box.

Sijainti ei ole enää tärkein asunnon ostokriteeri: matalat asumiskustannukset nousivat tärkeimmäksi ostokriteeriksi tutkimuksessa

Lehto Group Oyj
Lehdistötiedote
4.8.2022 klo 13.30

Rakennusyhtiö Lehdon asiakastutkimus paljastaa, että sijainti ei ole enää asunnon tärkein ostokriteeri. Ykköseksi sijoittuvat matalat asumiskustannukset.

Matalat asumiskustannukset valitsi tärkeimmäksi ostokriteeriksi 9,2 % vastaajista kun sijainnin puolestaan valitsi 8,4 % vastaajista. Asumiskustannuksiin voidaan lukea esimerkiksi taloyhtiön vastikkeet, energiankulutus, vakuutukset, jätehuollon kulut, mahdolliset remontit ym.

Suomalainen kuluttaa asumiseen verrattain suuria summia esimerkiksi eurooppalaisiin verrattuna. Lehdon arvion mukaan Suomen pääkaupunkiseudulla uudisasunnon ostajat käyttävät nettotuloistaan peräti 40 – 60 % asumiseen. Vastaava luku esimerkiksi Berliinissä on noin 20 – 40 %.

”Meidän rakentajien on tehtävä sinnikästä kehitystyötä paitsi rakentamiskustannusten, niin myös asumiskustannusten hillitsemiseksi. Ajatelkaa, mikä vaikutus olisi perheiden taloudelliseen tilanteeseen, jos saisimme 20 % enemmän nettotuloistamme käytettyä muuhun kuin asumiskuluihin. Sillä olisi erittäin positiivinen vaikutus myös yhteiskunnallisesti, erityisesti tällaisina aikoina kun ostovoimaamme koettelevat muun muassa kiihtyvä inflaatio, korona-ajan heijastevaikutukset sekä Ukrainan sotatilanteen tuoma epävarmuus”, toteaa Lehdon toimitusjohtaja Juuso Hietanen.

Lehdon asiakastutkimus valmistui keväällä 2022. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena, johon osallistui 1474 kohderyhmään kuuluvaa vastaajaa.

Lisätietoja:
Juuso Hietanen, toimitusjohtaja, Lehto Group Oyj, puh. 050 343 4023

Jaa Facebookissa
Jaa LinkedInissä
Jaa Twitterissä