Search
Close this search box.

Maaselän päiväkotikoulu

Lehto rakensi Pieksämäen Naarajärven alueelle uuden Maaselän päiväkotikoulun. Uudessa koulussa on tilaa noin 250 oppilaalle ja 50 päiväkodin lapselle. Rakennus valmistui tiukassa budjetissa oikein valittujen kilpailu- ja urakkamallien ansiosta.

Kohteen tiedot

Seunalantie 8
Osoite

Pieksämäki
Kaupunki

2021
Rakennusvuosi

Lehto Tilat Oy
Toteuttaja

3797,5 m2
Pinta-ala

Pieksämäen Maaselän päiväkotikoulu valmistui helmikuun lopussa 2021. Kohteen rakentaminen kesti vuoden ja viisi kuukautta. Bruttoalaltaan 3797,5 m2 kokoinen rakennus koostuu käytännössä kahdesta kerroksesta. Kolmannesta kerroksesta löytyy IV-konehuone. Uuteen kouluun mahtuu oppilaita 250 sekä 50 päiväkodin lasta.

Päiväkoti- ja koulurakennus sisältää luokkahuoneita, liikuntasalin, ruokalan, käsityömaailman, valmistuskeittiön sekä ryhmähuoneita (päiväkotitilat). Sisätiloissa on hyödynnetty myös taittoseiniä, joilla tilat voidaan jakaa kahtia. Lisäksi sisällä on soluauloja, jotka toimivat tarvittaessa myös opetuskäytössä.

Kilpailullinen neuvottelumenettely etuna budjetissa pysymisessä

Uusi koulu oli välttämätön vanhan koulun sisäilmaongelmien takia. Maaselän päiväkotikoulun hankintamallina oli kilpailullinen neuvottelumenettely, joka on hyvä valinta silloin kun budjetti on rajattu ja siinä pitää pysyä. Lehdon tarjouksessa korostui selkeä hinnoittelu, minkä koimme kaupungin kannalta hyvin tärkeäksi asiaksi, kertoo tekninen johtaja Tapani Mähönen Pieksämäen kaupungista.

Kilpailullinen neuvottelumenettelyn etuna on se, että tilojen käyttäjä ja rakentaja käyvät vuoropuhelua jo suunnitteluvaiheessa. Perinteisessä kilpailutusmallissa näin ei tapahdu, vaan koulun tilaaja tekee suunnitelmat, joita rakentaja sitten lähtee toteuttamaan. Vuoropuhelulla tuodaan yhteen tilojen käyttäjän tarpeet ja toisaalta rakennusliikkeelle kertynyt osaaminen toimivista koulurakennuksista.

Urakkamallina suunnittele ja rakenna -malli

Urakkamalliksi puolestaan Maaselän päiväkotikouluun valittiin niin sanottu S&R-malli eli suunnittele ja rakenna -malli. Tässä mallissa suunnittelu ja toteutus yhdistetään samalle tekijälle. Tällä tavalla sekä budjetit että aikataulut pysyvät paremmin käsissä. Tämä perustuu muun muassa siihen tosiasiaan, että jopa 80 % rakentamisen kustannuksista syntyy jo suunnitteluvaiheessa. Niinpä kustannuksiin ei voi vaikuttaa enää kovin paljon työmaalla.


Seinäelementit Lehdon omalta tehtaalta

Maaselän koulun rakentamisaikana oltiin tiiviissä yhteistyössä tilaajan kanssa. Työmaan toiminta sai kehuja valvojilta ja tilaajalta jo rakentamisen aikana. Työnlaatu on ollut hyvää.

Päiväkotikoulussa hyödynnettiin Lehdon omaa tehdastuotantoa seinäelementtien osalta. Tällä tavoin rakennuksen ulkokuori saadaan rakentamisen aikana nopeasti umpeen ja säältä suojaan. Seinäelementeissä on valmiina ikkunat paikallaan ja ne rakennetaan Lehdon Oulaisten tehtaalla. Lue lisää Lehdon seinäelementeistä!

Tutustu myös näihin

Ota yhteyttä tai pyydä tarjous!

Lehto palvelee valtakunnallisesti. Ota yhteyttä tai pyydä tarjous – palaamme pikaisesti asiaan.