Search
Close this search box.

Lehto Group mullistaa toimitilarakentamista: Ratkaisu toimitilan rakentamiseen viidessä päivässä

Menetelmä on ratkaisu erityisesti tämän hetken ”odottelevaan” markkinaan.

Rakennusyhtiö Lehto Group uudistaa suomalaista rakennusalaa tarjoamalla asiakkailleen viidessä päivässä kiinteähintaisen ratkaisun toimitilojen rakentamiseen. Ketterään Lean-menetelmään perustuva ”suurpaineprojekti” jättää kuukausia kestävät tarjousprosessit historiaan. Menettely tukee yrityksiä toimitilahankinnoissa erityisesti tässä suhdanteessa, jossa markkina on ”odottavalla kannalla” ja päätöksenteko tavanomaista hitaampaa.

Lehto Group Oyj
Lehdistötiedote
21.11.2019 klo 8.00

Lehto Groupin uudessa menetelmässä jopa kymmenistä rakentamisen ammattilaisista koostuva projektitiimi tuodaan viideksi päiväksi yhteen suunnittelemaan asiakkaan tarvitsema toimitila. Viiden päivän työn lopputuloksena syntyy kiinteähintainen tarjous esimerkiksi liiketilan, liikuntatilan, logistiikkatilan tai tuotantotilan rakentamisesta aikatauluineen – kun perinteisin menetelmin siihen kuluu viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia – ja hintakin saattaa vielä muuttua matkan varrella. Suunnitelma ottaa kantaa kaikkiin oleellisiin näkökulmiin, kuten arkkitehtuuriin, maanrakennukseen, rakenteisiin ja talotekniikkaan.

”Olemme muuttaneet täysin tapaamme toimia ja tuomme toimitilojen rakentamiseen ainutlaatuisen paketin nopeutta, osaamista ja ketterää tekemistä. Tämä eroaa perinteisestä ja usein tolkuttoman hitaasta tavasta tehdä toimitilatarjouksia kuin yö päivästä. Venyvät suunnitteluprosessit ovat omiaan nostamaan toimitilojen hintaa, ja tästä haluamme päästä eroon. Samalla helpotamme asiakkaamme toimitilojen rakentamiseen liittyvää päätöksentekoa”, tiivistää Lehto Groupin Toimitilat-palvelualueen johtaja Jaakko Heikkilä.

Vastaus ”odottelevaan” markkinaan

Lehto on kokenut toimitilojen rakentaja ja yhtiö rakensi toimitiloja vuonna 2018 yhteensä 267,3 miljoonalla eurolla. Yhtiön suurimpiin toimitila-hankkeisiin lukeutuu muun muassa marraskuussa 2019 valmistunut Seinäjoen Ideapark. Tällä hetkellä toimitila-rakentamisen markkina on haastava ja odottava. Epävarmoina aikoina päätöksenteko on tavanomaista hitaampaa, mikä näkyy myös projektien käynnistymisen viiveinä. Tässä kohdassa Lehto haluaa tulla apuun.

”Rakennusalan perinteiset toimintatavat saavat asiakkaat odottavalle kannalle, koska hitaasti etenevät prosessit nostavat projektien hintaa ja kustannukset venyvät helposti vielä matkan varrella. On luontevaa, että siksi investoinnit pelottavat asiakasta erityisesti nykyisessä suhdanteessa ja tästä syystä tekemämme kehitystyö iskee aikaan. Viikon kestävä suunnittelutyö on asiakkaalle maksuton, mikä varmasti madaltaa kynnystä lähteä mukaan”, kertoo Jaakko Heikkilä.

Tyypillisesti toimitilojen rakennuttajat kohtaavat kaksi ongelmaa, olipa suhdanne millainen hyvänsä: toimitiloista tulee liian kalliita, ja lopullista hintaa pitää odottaa aivan liian pitkään.

”Perinteisissä malleissa suunnitellaan ensin tehottomasti ilman kustannusvastuuta jopa vuoden verran ja sen jälkeen lasketaan hintaa jopa kuukausia. Me rakennamme palvelulla lompakon ensin eli kiinteän hintalapun sekä tarkan aikataulun pääratkaisuineen. Yllättäviä lisäkustannuksia ei synny, eikä asiakkaamme maksa uusista tiloistaan liikaa. Asiakkaamme säästävät rahaa, aikaa ja vaivaa. Toimitila-asiakkaille tämä on erityisen tärkeää, koska se kaikki tukee liiketoimintaa ja yrittäjyyttä”, kertoo Heikkilä.

Lean-menetelmä ja uudistettu tapa toimia

Uutta menetelmää varten Lehdolla on muutettu työtapaa täysin. Uutta palvelua on kehitetty Lean-menetelmiin perustuen.

”Perinteisessä mallissa tarjousta tehdään aina vähän kerrallaan ja siirrellään kuukausia sähköpostista toiseen. Uudella tavalla pystymme tiivistämään tarjousprosessin kestoa, koska keskitymme yhteen kohteeseen kerrallaan ja tuomme kaikki osaajat yhtä aikaa samaan tilaan. Ajankäyttöömme tämä menettely vaikuttaakin merkittävästi. Palvelu soveltuu sekä pienten että suurten toimitilojen rakentamiseen”, sanoo Heikkilä.  

Lehto Groupissa panostetaan talousohjattuun rakentamiseen, jonka osia ovat teollinen valmistaminen, vakioidut ratkaisut, kustannustietoinen suunnittelu ja digitaaliset ratkaisut.

”Uusi palvelumme on yksi tapa vakioida prosesseja sekä parantaa rakentamisen kustannustehokkuutta ja myös laatua. Tämä kaikki on mahdollista konseptoinnin avulla. Tällaisia keinoja perinteiselle rakennusalalle pitäisi tuoda enemmänkin, jotta toimialamme kehittyisi kohti nopeampaa, laadukkaampaa ja kohtuuhintaisempaa rakentamista”, sanoo Heikkilä.

Lisätietoja:

  •  Jaakko Heikkilä, Lehto Group, johtaja, Toimitilat-palvelualue, puh. 0400 742 994, jaakko.heikkila@lehto.fi

  •  Haastattelupyynnöt: Teija Kettunen, Lehto Group, viestintäjohtaja, puh. 040 771 6510, teija.kettunen@lehto.fi

Jaa Facebookissa
Jaa LinkedInissä
Jaa Twitterissä